„Žáci, které bychom kvůli pětce na vysvědčení nebo nehodnocení k maturitě za běžných okolností nepustili, většinou u ní neuspěli. Test potvrdil to, co by jinak rozhodli učitelé,“ řekl Deníku Štefan Klíma, ředitel ISŠ a SPgŠ, Mladá Boleslav.

I přesto, že mnozí žáci a studenti se po karanténě vrátili do školních lavic, řada z nich zůstává po březnovém uzavření škol doma.
Zavřené školy nejsou pro děti výhrou: hrozí psychické problémy a závislosti

Tento fakt se promítl i do výsledků státní zkoušky, jež potvrdila mírné zhoršení žáků. Celkově psalo v červnu didaktické testy 73,9 tisíce maturantů a z nich neuspělo 21,3 procenta. Prvomaturantů bylo 67 tisíc.

Všichni povinně odpovídali na otázky z češtiny, v druhém povinném předmětu si 13 459 vybralo matematiku a 54 265 cizí jazyk (z toho 51 841 angličtinu). Podle včera zveřejněné analýzy CERMAT byli letos u testů úspěšnější chlapci, propadlo jich 16,2 procenta oproti 19 procentům dívek. Vykázaný rozdíl je nejvyšší za sedm let.

Plošné zhoršení

InfografikaZdroj: DeníkU zkoušky z českého jazyka a literatury neuspělo 14,1 procenta prvomaturantů, což představuje meziroční nárůst neúspěšnosti o 3,9 procenta. Matematiku si vybralo 13,5 tisíce žáků, z nich propadlo 17,5 procenta, a to je o dva procentní body víc než loni. V angličtině pohořelo 4,9 procenta středoškoláků, což představuje vyšší neúspěšnost o 1,3 procenta. Nejhůře dopadla němčina, kterou nezvládlo 26,5 procenta z 1400 maturantů.

Jak ale zdůrazňuje Štefan Klíma, didaktický test z němčiny patří dlouhodobě k nejobtížnějším. Na jeho škole z ní maturoval jediný žák, většina si volí angličtinu, které dává přednost před matematikou. Z ní letos maturovali jen čtyři žáci. „Angličtina dopadla velmi dobře, uspěli téměř všichni a stejně jako v češtině byly letošní výsledky na naší škole lepší než loňské,“ dodává Klíma.

Profilová past

I ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 Renata Schejbalová je se státní maturitou spokojena. „Děti se doma poctivě učily a také měly víc času na zpracování testu, takže výsledky letos byly lepší než loni,“ řekla Deníku. Ústní část maturit na tomto gymnáziu skončí ve čtvrtek. Nepříjemné překvapení tady zaznamenali u profilové zkoušky.

Ilustrační foto
Povinná maturita z matematiky nebude. Zeman podepsal novelu školského zákona

„Jeden žák neudělal ani jeden ze tří předmětů a celkově máme víc propadlíků. Na druhou stranu jsme měli i hodně samých jedniček a vyznamenání,“ dodává Schejbalová. U testů ovšem uspěli všichni, přičemž angličtinu si zde zvolilo 74 maturantů a matematiku 72.

Šéfka Asociace ředitelů gymnázií ČR Schejbalová míní, že i za ztížených podmínek letošní zkouška dospělosti proběhla „bez ztráty kytičky“.