Naposledy se Česká obchodní inspekce zaměřila na nabíječky pro notebooky a zjistila, že 70 procent z nich nevyhovělo. Jednu z nich dokonce přikázala stáhnout z trhu. „U výrobku bylo zjištěno vážné riziko úrazu elektrickým proudem, které by mohlo vést až ke smrti uživatele. Při používání může dojít vlivem nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku k průrazu této izolace,“ vysvětlil rozhodnutí kolegů mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Inspektoři nakonec zakázali, aby byl čínský adaptér ADP-90SB BB vůbec dodáván na český trh.

Ilustrační snímek
Jednotné nabíječky. Od podzimu 2024 bude v zemích EU nezbytné USB-C

Je zajímavé, že jen několik měsíců před tím se obchodní inspekce zaměřila i nabíječky pro mobilní telefony a výsledek byl podobný. Sedmdesát procent z nich mělo nedostatky. Dvě z nich pak inspekce vyhodnotila tak, že pro spotřebitele představují vysoké riziko. „U zdraví ohrožujících nabíječek je tím nejčastějším ohrožením úraz elektrickým proudem,“ přiblížil Fröhlich.

Na druhou stranu upozornil, že výsledek kontrol nepředstavuje „obraz trhu“. Tedy, že by třeba právě v případě nabíječek pro notebooky byla jedna ze sedmi nebezpečná. Z 27 kontrolovaných nabíječek jich totiž kontroloři sedm poslali na testování. „Už při kontrolní činnosti si inspektoři záměrně vybírají výrobky, které jeví jisté známky rizika,“ vysvětlil mluvčí. Ostatní nabíječky nevyhověly třeba kvůli nedostatečné dokumentaci.

Vždy jen originální nabíječky

Možným potížím může ovšem spotřebitel předejít už výběrem výrobku v obchodě. Mluvčí spotřebitelské organizace dTest Jaroslav Švehla nabádá, aby lidé používali originální nabíječky a další příslušenství. „Neoriginální nabíječky jsou ruská ruleta a případná úspora peněz určitě není přiměřená riziku,“ doplnil.

Své zkušennosti s tím mají třeba v Thajsku, kde před časem řešili záhadná úmrtí několika lidí. Byli nalezeni s popáleninami a otoky. Vedle nich pak ležely mobily připojené k nabíječce. Úřady následně dospěly k názoru, že lidé zemřeli na zásah elektrickým proudem. Oběti přitom zjevně ignorovaly varování výrobců před používáním neoriginálních příslušenství.

Kontrola České obchodní inspekce v asijské tržnici Hatě na Znojemsku.
Rekordní razie na Hatích: inspekce odhalila padělky za skoro 28 milionů

Švehla ale připomíná i další pravidlo, jak předejít potížím: „Nabíječka by měla být připojena pouze v případě, kdy zařízení skutečně potřebuje nabíjet. Kromě bezpečnosti je to úspora energie a také prodloužení životnosti baterie, jelikož zařízení s horší správou nabíjení často udržují přístroj na sto procentech nabití, což bateriím obvykle neprospívá.“

Trh s nabíječkami čeká v Evropské unii v blízké době malá revoluce. Europoslanci se v minulých dnech dohodli na tom, že od podzimu 2024 bude možné pro mobily a tablety používat jen nabíječky s koncovkou USB-C. „Asi nikdo z nás nechce hromadit doma různé druhy nabíječek, aby si nabil zvlášť telefon, sluchátka nebo tablet,” vysvětlil europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti).

Jak správně nabíjet

- Pokud je to možné, používejte originální napájecí kabel a adaptér do zásuvky.

- V případě zakoupení náhradního adaptéru doporučujeme koupi od stejného výrobce.

- K dobíjení zařízení využívejte vždy doporučený maximální nabíjecí proud (je uváděný v ampérech).

- Nenechávejte zařízení v nabíječce zbytečně dlouho po dobití, například při oblíbeném nabíjení mobilu přes noc.

- Plánujete-li zařízení delší dobu nevyužívat, baterii nabijte v průměru na 50 % a průběžně ji dobíjejte.

- Nenabíjejte zařízení při příliš nízkých a naopak vysokých teplotách, doporučujeme nabíjet při pokojové teplotě 20–25 °C.

Zdroj: Alza.cz