Pokrm z ruských rybích jiker už si Češi nekoupí v řetězci Makro. „Veškerý kaviár původem z Ruska jsme vyřadili ze sortimentu,“ potvrzuje Romana Nýdrle, vedoucí komunikace Makro. Neznamená to ale, že černé a červené kuličky už se na českých stolech neobjeví. Ruská dominance v produkci kaviáru totiž dávno neplatí, hlavním producentem je v současné době Čína, šlape jí na paty i třeba Vietnam.

Pravý kaviár není vázaný na zeměpisný původ, ale ten živočišný. Za pravý kaviár je totiž možné označit jikry jeseterovitých ryb, bez ohledu na to, kde je chovají nebo kde žijí. „„Aktuálně máme v sortimentu jeden druh pravého kaviáru z jesetera, který pochází z Německa. Určen je pro vybrané zákazníky a ročně ho prodáme několik stovek gramů,“ přibližuje další zdroje Michal Poloczek z nákupního oddělení společnosti Bidfood.

Borůvkové knedlíky
Kynuté borůvkové knedlíky: recept podle Markéty Chovancové

Kuchaři taky často sahají po takzvaných kaviárových náhražkách. Jsou levnější a dobře dostupné i při běžném nákupu v supermarketu. Zatímco pravý kaviár, který je možné zakoupit na českém internetu, se pohybuje i v ceně dva a půl tisíce za 10 gramů, ten nepravý pořídíte už za cenu čtyřiceti korun za padesát gramů. Nepravý kaviár tvoří jikry z jiných druhů ryb než jsou jeseteři.

„Historicky to byly jikry sledě, později kapelína, dnes je surovina z hranáče šedého. Vždy má tento produkt ale původ v Dánsku. Roční prodané množství u této nejlevnější a nejdostupnější varianty počítáme na tuny,“ poznamenává Michal Poloczek k sortimentu prodávanému pod značkou Nowaco. Další nepravý kaviár pochází i z Ameriky, Německa či Kanady.

Domácí poklad

Kaviár, konkrétně jeho varianta z albínských jeseterů, je nejdražší potravinou světa. Vajíčka těchto ryb nejsou černá, ale zlatá. Jedná se ale o luxus, který nemusí být vždycky synonymem pro nepřekonatelný gurmetský zážitek.

Vepřové špízy s pečenými bramborami a majonézou
Jak na vepřové špízy s pečenými bramborami a majonézou

Podle kuchaře a manažera Asociace kuchařů a cukrářů Tomáše Poppa nachází vysoká gastronomie poklad jinde. A to přímo na domácím kolbišti. „My používáme kaviár Jihočeské univerzity, která jako první v Česku získala na výrobu pravého kaviáru licenci,“ prozrazuje. „Je velmi chutný, navíc při jeho získávání nemusí jeseteři umírat,“ doplňuje.

Současné trendy se navíc milovníkům dobrého a kvalitního jídla snaží nabídnout víc, než luxus a pocit nedostupnosti. „U kaviáru existuje mnoho alternativ, včetně těch veganských, které stále výborně chutnají. A jako u každé suroviny i u kaviáru platí, že je dobré dávat přednost lokálnosti a kvalitě. Bez kaviáru z Ruska určitě česká gastronomie o nic nepřijde,“ uzavírá Tomáš Popp.