„Už se nesetkáváme s předváděcími akcemi, kam nabrali autobus seniorů,“ řekl Deníku František Horák z asistenční linky Života 90. Osobní kontakt kvůli strachu z nákazy vystřídal nátlak přes telefony.

Ilustrační foto.
Energetičtí šmejdi mají nové triky. Víc to zkouší přes telefon a internet

„Nabízejí různé zboží a pošlou jim ho, i když ho lidé nechtějí,“ vysvětlil Horák. Postižení se zásilky snaží vrátit, ale nemohou se podvodníkům dovolat.

Příliš pomalé změny

Neustávají ani nářky podvedených kvůli „elektrošmejdům“. „Volají jim kvůli změně dodavatele elektřiny a plynu. Využívají mezery v zákoně, že se dá domluvit i telefonicky,“ uvedl Horák.

Těmto praktikám měla podle představ politiků zabránit novela energetického zákona. Tu ovšem sněmovna v prvním čtení nedokázala projednat. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu tak budou podvodníkům na telefonu zranitelní lidé vydáni napospas nejméně do poloviny příštího roku.

Senioři také mnohdy skončí v síti podivných zprostředkovatelských e-shopů s rouškami, respirátory a dalšími ochrannými pomůckami.
„Šmejdi“ zneužívají strachu seniorů z koronaviru. Jejich praktiky jsou nehorázné

„Jde to pomaleji, než bych si představoval, nicméně je to hodně dané koronavirem. Tím, že kapacitu sněmovny zabírají mimořádná opatření, zákony a diskuse kolem nich,“ řekl Deníku předseda sněmovního podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher (ANO).

Šmejdi jsou ale neuvěřitelní rychlí a vynalézaví. „Pořád běží takzvaní časopisoví šmejdi a jejich ‚předváděčky na papíře‘,“ řekl Deníku detektiv Zbyněk Prousek, jenž se na podvodníky zaměřuje. Novinkou jsou podle něj snahy parazitovat na strachu z koronaviru.

„Příkladem mohou být inzerované lampy, které údajně na bázi UV záření odhalí nákazu covidem. Je to samozřejmě nesmysl,“ varuje Prousek. Do inzerátů se podle něj dostává i žhavá „novinka“ : takzvané „čističky vzduchu“, které se podvodníci chystají nabízet důvěřivcům s tím, že je ochrání před koronavirem.

Odběrové místo na testování Covid - 19 v pardubické Krajské nemocnici.
Uniklý dokument: Statistici postrašili vládu 130 mrtvými denně

Pomalé snahy o změnu zákonů detektivovi tolik nevadí, podle něj totiž mohou být účinné i ty již platné. „Je ale potřeba, aby se stávající normy skutečně používaly. Dosud však nebyla vůle policie a státních zástupců tyto paragrafy využívat a respektovat,“ dodal Prousek.

Jak se bránit před podvodníky

- nereagovat na nabídky pod časovým nátlakem- důkladně si prostudovat smlouvu na nabízené služby
- nevěřit nabídkám na „zázračné“ přístroje a preparáty,
- dát si pozor na podvodné webové stránky maskované jako běžné e-shopy
- pozor na on-line seznamovací služby zaměřené na seniory trpící osamělostí
Zdroj: dTest