„Skupina pro uvolňování karantény souhlasila od 25.5. s obnovením návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních, včetně LDN (léčebny pro dlouhodobě nemocné) a domovů pro seniory, za dodržení hygienických opatření. Život se vrací do normálu,“ napsal Vojtěch na sociální síti. Epidemiologická situace je podle něj dobrá.

Andrej Babiš a Adam Vojtěch
Konec nouzového stavu? Mohli bychom požádat o další týden, připustil Babiš

„Nemůžeme nechat seniory a pacienty samotné. Odborníci vzali v potaz i psychologickou pohodu seniorů a pacientů v nemocnicích. Ta je pro zdravotní stav nesmírně důležitá,“ dodal ministr.

„Poslední týdny, kdy se nemohli setkat s rodinou, pro ně byly stresové, což mohlo mít negativní vliv na jejich zdraví. Jsem rád, že to bude opět možné,“ uzavřel. Právě na nemožnost stýkat se s rodinou si přitom senioři v domovech často stěžovali. Mnohá zařízení jim tak umožňovali styk s ní aspoň přes internetové hovory.

Maláčová změnila názor

Ještě nedávno přitom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, pod níž domovy pro seniory patří, avizovala uvolnění až v červnu. „Návštěvy domovů pro seniory jsou až v poslední fázi,“ konstatovala v dubnu. I ona však nyní připouští rychlejší postup. 

„Koronavirus nyní držíme na uzdě, takže v uvolňování sociálních služeb můžeme trochu zrychlit. Držme si palce, aby epidemie znovu nenabrala na síle. Pak bychom museli znovu zatáhnout za brzdu,“ dodala nyní na Twitteru.

Lidé v rouškách na Václavském náměstí
Povinné roušky by mohly skončit v červnu. Chytrá karanténa míří do další fáze

Podle harmonogramu, který ministryně Maláčová zveřejnila, by senioři mohli vyrazit na procházku mimo areály domovů v pondělí 8. června a otevření veškerých služeb pro všechny cílové skupiny včetně seniorů je plánovaný na pondělí 22. června.