Ostatní strany, a to včetně ODS, chápou, že bez společného tahu na branku Andreje Babiše neporazí. První vlaštovkou je Plzeňský kraj, kde se na předvolební koalici do krajských voleb dohodli občanští demokraté a topkaři. Jejich společnou kandidátku povede bývalá rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová. „Podporuji všechna regionální spojení, která povedou k lepšímu výsledku ODS a k oslabení současné vládnoucí většiny. Jde o to, aby nepropadaly hlasy středopravých voličů. Jsem proto přesvědčen, že koalice v Plzeňském kraji je správným řešením,“ řekl Deníku šéf ODS Petr Fiala.

Jiří Pospíšil.
Pospíšil podává trestní oznámení, chce prošetřit udělování dotací EU

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že s ODS, stejně jako s KDU-ČSL, se zřejmě podaří uzavřít víc spojenectví než se STAN. „Budou to klasické dvoustranné koalice,“ dodává. S lidovci půjde TOP 09 v Libereckém kraji, kde má být jedničkou nezávislá osobnost bez stranické příslušnosti. Proti ní bude kandidovat za STAN současný hejtman Martin Půta. I v Plzeňském kraji Starostové a nezávislí půjdou do souboje o vedení regionu samostatně.

„Chceme, aby se opoziční scéna stmelovala na co nejširší bázi, ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet po krajských volbách,“ míní Pekarová Adamová. Tuto strategii orazítkovala sdělením, že TOP 09 na podzim nebude v žádném kraji kandidovat samostatně.

Hlavní spojenci

Ačkoli Petr Fiala upozorňuje, že v Ústeckém kraji bude ODS usilovat o hlasy voličů s podporou KDU-ČSL, v Královéhradeckém společně se STAN a Východočechy, na Vysočině se Starosty pro kraj, vypadá to, že hlavním spojencem občanských demokratů bude právě TOP 09. Za tuto koncepci se přimlouvá bývalý šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Alena Schillerová a Andrej Babiš
Hodnocení lídrů politických stran: nejlépe si vedou Babiš a Schillerová

„Středopravé strany mohou být alternativou hnutí ANO jen za předpokladu, že uzavřou spojenectví. Bohužel STAN v krajích s námi do koalic jít nechce, z dohod jednostranně odstupuje. Proto považuji za správné domluvit se s programově blízkým partnerem, jímž je ODS. Když půjde v Plzeňském kraji pravice do voleb společně, má příležitost uspět,“ sdělil Pospíšil Deníku.

V hlavním městě sice podle něj koalice Spojených sil pro Prahu funguje, ale s Piráty a Prahou sobě to už tak idylické není. „Mrzí mě, že se brání těsnější spolupráci a komunikaci s ODS. Když to převedu na sněmovní úroveň, tak pokud se demokratické strany nedohodnou, je šance, že Andrej Babiš nebude premiérem, nulová,“ dodal. Potvrdil, že by se mu líbilo, kdyby se po volbách v roce 2021 vytvořila široká vládní koalice včetně ODS a Pirátů. „Nezapírám ovšem, že v Praze bych do budoucna rád viděl koalici ODS a TOP 09, která by mohla být efektivnější než ta současná “ přiznává Pospíšil.