„Pravdou je, že vnímáme, že existuje riziko komunitního šíření a musíme zavést preventivní opatření,“ uvedl na úvod tiskové konference Vojtěch a dodal, že nárůst v počtu nakažených není tak vysoký, aby bylo „nutné děsit občany“.

Od půlnoci z pátku na sobotu dojde k zavedení plošné povinnosti nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 osob. Opatření se týká i svateb, které se budou konat ve vnitřních prostorách, upřesnil ministr.

Vojtěch znovu zavádí roušky. Jen někde a správně

Od pondělí pak vláda omezí hromadné akce, kterých se nově bude moci účastnit pouze 500 namísto původních 1000 osob. Ministr Vojtěch však současně uvedl, že lidem doporučuje, aby se hromadným akcím vyhýbali.

„Nebudeme zavádět opatření, která by omezila ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky,“ vysvětlil.

„Nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel,“ uvedl Vojtěch a upřesnil, že nepřibývá pacientů s vážným průběhem nemoci. „Jestli někdo hovoří o alarmující situaci, nezná data a nemyslím si, že je namístě situaci takto hodnotit.

Obnovení krizového štábu

V posledních dnech přesáhl počet nových případů nákazy koronavirem hranici 200, což je nejvíce od konce června. Nejvyšší je také aktuální počet nakažených. Vojtěch přitom již v minulosti upozornil, že pokud bude počet nově nakažených nadále stoupat, bude nutné přísnější opatření zavést.

„Uděláme všechno proto, abychom situaci zvládli bez nějakých zásadně omezujících opatření typu omezení volného pohybu nebo zavírání obchodů a restaurací. Opatření budou spíše preventivní,“ uvedl Vojtěch. „Opatření diskutujeme s epidemiology a zítra bych chtěl oznámit nějaký závěr z té debaty, jaká opatření se tedy budou případně zavádět," konstatoval ministr.

Premiér Andrej Babiš však později uvedl, že tisková konference bude posunuta již na čtvrteční pozdní odpoledne. „V 18:00 bude mít pan ministr Vojtěch tiskovku, kde je už teď potřeba avízovat opatření, část (z nich) bude platná od zítra (pátku), část od pondělí. Musíme na vývoj reagovat rychle a apelovat na lidi, aby byli odpovědní,“ řekl odpoledne Babiš.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Roušky i další celostátní opatření se mohou vrátit, řekl Vojtěch k situaci v ČR

Vláda se bude zabývat také případným obnovením činnosti Ústředního krizového štábu. Na twitteru to uvedl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček. Krizový štáb byl v souvislosti s koronavirem ustanoven v polovině března a v jeho čele stanul nejprve epidemiolog Roman Prymula a později právě ministr Hamáček.

Jednání štábu se účastnili zástupci některých ministerstev, policistů, hasičů, zdravotníků, krajů, ale i představitelé opozice. Štáb dával doporučení vládě, odpovídal také za centrální nákup ochranných pomůcek, jejichž nedostatkem Česko na počátku krize trpělo.