Po setkání předsedy ODS Petra Fialy s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici je vše jasné. Premiérem bude Fiala jmenován na zámku v Lánech v pátek 26. listopadu. S ministry to tak jednoduché nebude. „Pan prezident se chce sejít se všemi kandidáty na členy vlády a chtěl by to udělat v poměrně krátkém čase deseti dnů,“ uvedl Fiala. 

Zároveň sdělil, že Zeman má výhrady k jedinému jménu, které ale odmítl prozradit. „Jsem nicméně přesvědčen, že můj návrh je dobrý a všichni kandidáti na ministry jsou kvalitní,“ dodal Fiala s tím, že nepočítá se změnami.

Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala (vpravo) navštívil prezidenta Miloše Zemana 17. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze
Fiala se sešel se Zemanem. Představil jména členů vlády

Pro zvětšení klikněte na obrázekZdroj: Deník

Možná je však bude muset udělat, protože Miloš Zeman ve večerním interview TV Nova řekl: „Budu mít důvody, přes které nepojede vlak. Ale abych nebránil vládě jako celku, řeknu Petrovi, aby daný ministerský post obsadil sám, nebo pověřil některého z členů vlády.“

Prezidentovi nevyhovuje pirátský nominant na ministra zahraničí Jan Lipavský, který nemá potřebné zkušenosti, nezastává silný pro-izraelský postoj a vždy se vyhraňoval proti Rusku a Číně. Jako poslanec se zasazoval o vyřazení Rosatomu a čínské firmy z dostavby Dukovan. Nemá ovšem ani dostatečné vzdělání, je pouze bakalářem.

Fiala si též postěžoval, že Babišova vláda nekomunikuje s AntiCovid týmem a bez domluvy hodlá vyhlásit zákaz vstupu na hromadné akce nenaočkovaným lidem.