Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Zeman je i nadále hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny. "Lékařský tým, pečující o prezidenta republiky, se schází podle aktuální potřeby, minimálně však jednou denně. Lékařská služba intenzivistů je na oddělení nepřetržitě," napsala mluvčí nemocnice. "Společně se specialisty z ÚVN probíhají od prvních dnů hospitalizace prezidenta republiky konzultace s řadou špičkových lékařů dalších nemocnic," dodala.

Prezident Miloš Zeman odvolil v Lánech.
Zeman chce státní vyznamenání předat osobně. Ceremoniál se přesouvá na Nový rok

Zavoral podle ní minulý týden inicioval sestavení multioborového konzilia. "Oslovil renomované osobnosti medicíny předních zdravotnických zařízení i institucí napříč medicínskými obory," uvedla Zinke. Ze strany ÚVN je podle ní členům konzilia "v souladu se zákonem poskytována náležitá součinnost". Kdo je členem týmu, nemocnice s odkazem na zákon a na "zachování klidu pro činnost" zveřejňovat nechce. "Je předpoklad, že konzilium by mohlo učinit závěry počátkem listopadu," dodala mluvčí.

Lékař Zima, který se specializuje na klinickou biochemii a vnitřní nemoci, informaci o vzniku konzilia serveru Seznam Zprávy potvrdil. "Ano, jsem členem konzilia. Až se sejdeme a poradíme, vydáme vyjádření. Myslím si, že je to správné," řekl Seznam Zprávám. V nově vytvořeném sboru by mělo být podle serveru zhruba devět lékařů. Vedle Zavorala jsou mezi nimi odborníci se specializací na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha a také expert z oboru psychiatrie, napsal server.

Aktivace článku 66

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) minulé pondělí zveřejnil zprávu ÚVN, kterou si vyžádal a podle níž není Zeman v současné době schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech. Poslanci a senátoři proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na předsedu vlády a Sněmovny podle článku 66 ústavy.

V pátek nemocnice se Zemanovým souhlasem oznámila, že jeho zdravotní stav se díky komplexní léčbě v posledních dvou dnech mírně zlepšil. Vystrčil má během listopadu požádat vojenskou nemocnici o další zprávu k prognóze Zemanova zdravotního stavu.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář na briefingu na Pražském hradě zveřejnil záznam, na kterém prezident Miloš Zeman (vlevo) podepisuje listinu k svolání zasedání sněmovny.
Ombudsman Křeček byl za Zemanem v nemocnici. Je schopný přijímat návštěvy, řekl

Konzilium by podle Seznam Zpráv mělo příští týden dostat lékařské podklady k Zemanově stavu, které následně bude analyzovat a poradí se, jaký výstup učiní. Zima očekává, že sbor lékařů vydá k situaci prohlášení.


Prezident je v péči ÚVN od neděle 10. října, podle Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani nemocnice žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly, podle nepotvrzených informací médií má Zeman vážné problémy s játry.