Chtěl se tak vyhnout situaci, aby devadesát dávek proticovidové vakcíny AstraZeneca, kterou měl ve své ordinaci, přišlo nazmar. „Kdybych dopustil, aby se dávky vakcíny musely vyhodit, bylo by to šílenství,“ uvedl pro agenturu DPA Weitkamp, který má ordinaci v Severním Porýní – Vestfálsku.

Příští týden začne osoby, které se na jeho inzerát přihlásily, ve své ordinaci očkovat. „Vakcína má špatnou pověst neprávem,“ dodal k tomu. Podle deníku Die Welt se lékaři podařilo za dva dny získat zájemce pro asi osmdesát vakcín.

Vakcíny proti koronaviru od společností Pfizer/BioNTech - ilustrační foto.
EK schválila nákup 1,8 miliardy vakcín od firem Pfizer/BioNTech

Přestože se AstraZenecou nechali před několika dny naočkovat kancléřka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier, je zájem o ni v Německu minimální.

Proto spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn navrhl, aby se mohl vakcínou naočkovat každý, kdo projeví zájem. A nemusel tak, na rozdíl od jiných vakcín, čekat na to, až na něj přijde řada podle věku a dalších kritérií.

Ani Slováci nevěří

Podobná situace jako v Německu je na Slovensku: AstraZenece důvěřuje jen necelá třetina Slováků, zatím nechválenému Sputniku přitom téměř dvakrát tolik. V ordinacích se tak často opakuje tato situace: člověk přijde k lékaři. Pak zjistí, že by se měl očkovat vakcínou Astrazeneca. A odhlásí se.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
Vakcín je dost. Slováci se ale nechtějí očkovat

AstraZeneca je extrémně levná. Její dávka nestojí ani dvě eura, což je jen asi šestina ceny Pfizeru. Byť obě prý stoprocentně ochrání před smrtí a vážným průběhem covidu, účinnost britské vakcíny je o něco nižší než u Pfizeru. Její pověst poškodily i původní chyby v testování a také to, že firma dodá do Unie výrazně méně dávek, než se zavázala. Evropská komise už oznámila, že na příští rok další dodávky od AstraZeneky neobjedná.