Portál gazeta.pl informoval, že výbuch nastal v sušárně obilí v obci Przewodów v Lublinském vojvodství. Vesnice leží jen několik kilometrů od ukrajinské hranice. Hasiči z nedalekého města Hrubieszów agentuře DPA potvrdili, že na místě jsou dva mrtví. Příčinu výbuchu ale nezmínili.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro ovšem později potvrdil, že příčinou výbuchů byla raketa. „Pověřil jsem státního zástupce, aby osobně dohlížel na vyšetřování výbuchu rakety a smrti dvou polských občanů,“ prohlásil. Podle polského ministerstva zahraničí se jednalo o raketu ruské výroby. Ministerstvo sice nespecifikovalo, kdo raketu vystřelil, v souvislosti s incidentem si ale předvolalo ruského velvyslance ve Varšavě. 

Luboš Palata
KOMENTÁŘ: Rakety, které trefily Polsko, přiblížily konec války. Nebo konec světa

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle stanice TVN24 večer oznámil, že Polsko zvýší pohotovost některých vojenských jednotek a uniformovaných složek. Odmítl ale odpovídat na dotazy ohledně příčiny incidentu. Polský premiér Mateusz Morawiecki na úterní večer svolal krizové zasedání bezpečnostní rady. Mimořádně se sešla také polská vláda.

Agentura Reuters později s odvoláním na dva evropské diplomaty napsala, že ve středu se na základě článku 4 smlouvy Severoatlantické aliance sejdou velvyslanci NATO, a to právě na žádost Polska. Jeden z diplomatů uvedl, že Severoatlantická aliance bude jednat obezřetně a potřebuje čas na ověření, jak přesně se incident odehrál, píše dále Reuters.

Článek 4 Severoatlantické smlouvy uvádí, že „smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.“ Aktivace článku znamená, že třicítka členských států na žádost ohroženého člena zahájí formální konzultace, poznamenal server The Guardian. Na nich projednají, zda existuje hrozba a jak jí čelit.

Článek 4 však neznamená přímou akci, píše The Guardian, podle něhož byl tento mechanismus aktivován v historii NATO několikrát. 

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder v televizi CNN řekl, že Spojené státy „vědí o zprávách o tom, že ruské rakety zasáhly jisté místo v Polsku nedaleko ukrajinské hranice“, ale v současnosti nemají informace, aby je mohly potvrdit, a dále je prověřují. Podle analytika Jarosława Wolskiho trosky v okolí kráteru jasně ukazují na ruské rakety. Na svém twitteru napsal, že jim nejspíš nefungovala navigace.

Lotyšský ministr obrany Artis Pabriks na twitteru uvedl, že „zločinný ruský režim odpálil rakety, které nejenže mířily na ukrajinské civilisty, ale i dopadly na území NATO v Polsku“. Dodal, že jeho země „zcela stojí při polských přátelích a odsuzuje tento zločin“. Estonské ministerstvo zahraničí uvedlo, že země je připravena bránit každý centimetr území NATO.

Rakety měly dopadnout poblíž městečka Przewodów po půl čtvrté odpoledne a zasáhly projíždějící traktor u sušárny obilí. Celý areál podle portálu onet.pl obsadila polská armáda. Obec leží asi šest kilometrů od ukrajinský hranic, severně od Lvova, který se stal terčem řady ruských raketových útoků.

Premiér Petr Fiala
Pokud se potvrdí dopad raket do Polska, půjde o ruskou eskalaci, řekl Fiala

Polský generál Stanislaw Koziej doporučil polské vládě, aby se obrátila na NATO se žádostí, aby podél polsko-ukrajinské hranice vznikla předsunutá zóna protiraketové obrany, která by zasahovala i nad západní část Ukrajiny. „Jde o to, aby šlo včas sestřelovat rakety letící k hranici ještě před ní,“ uvedl Koziej. Předpokládá, že Rusko nechtělo zaútočit na území NATO, ale že používá stále méně přesné rakety.

Generál Mieczyslaw Bieniek řekl, že situace je vážná, protože zemřeli dva lidé. „Jsem silně přesvědčen o tom, že šlo o zbloudilé střely, které dopadly na naše území,“ prohlásil v televizi TVN24. Dodal, že na ukrajinské straně hranice je důležitý železniční uzel a že možná ten se Rusové snažili zasáhnout.

Že Polsko v úterý zasáhly ruské rakety uvedl na svém telegramovém účtu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jedná se podle něj o „významnou eskalaci“ konfliktu, který letos rozpoutalo Rusko.

Moskva: Jde o provokaci

Ruské ministerstvo obrany odmítlo tvrzení polských médií o dopadu ruských raket na polské území jako „úmyslnou provokaci“, uvedla agentura TASS. Ministerstvo tvrdí, že Rusko neútočilo na cíle poblíž ukrajinsko-polské hranice a že úlomky z místa, jejichž snímky zveřejnila média, nemají nic společného s ruskými zbraněmi.

Na Ukrajinu dopadly ruské rakety. Energetická situace je kritická, hlásí Kyjev

Ruské ministerstvo reagovalo na zprávy, že při dopadu ruských raket ve vsi Przewodów, která leží jen několik kilometrů od ukrajinské hranice, přišli o život dva lidé. „Tvrzení polských médií a státních představitelů o údajném dopadu ‚ruských‘ raket u obce Przewodów se zdají být úmyslnou provokací s cílem vyostřit situaci. Ruskými zbraněmi nebyly podniknuty žádné útoky na cíle u ukrajinsko-polské hranice,“ citovala agentura vyjádření ministerstva.