Čtyři členové komanda, které zavraždilo na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu vůči rijádskému režimu kritického novináře Džamála Chášukdžího, se zúčastnili o rok dříve polovojenského výcviku v Arkansasu ve Spojených státech. Akci organizovala společnost Tier 1 Group. Ta k výcviku cizinců získala souhlas ministerstva zahraničí. Saúdové také potřebovali víza. Ta jim vydalo americké velvyslanectvím v saúdské metropoli. Informoval o tom americký deník The New York Times (NYT).

Následky útoku íránských raket
USA zaútočily na pohraničí Iráku a Sýrie. Cílem byly íránské milice

Tier 1 Group vlastní kapitálová společnost Cerberus Capital Management. Zpočátku cvičila americké vojáky, na což měla smlouvu s Pentagonem. Postupem času své aktivity začala nabízet i zahraničním zákazníkům. „Neexistují žádné důkazy, že by šéfové této společnosti nebo zaměstnanci ministerstva zahraničí měli informace o tom, že saúdští agenti byli či budou zapojeni do eventuální nekalé činnosti,“ píše deník a zároveň dodává, že právě tento konkrétní případ ale odhaluje rizika, která představuje vojenská spolupráce se zeměmi, v nichž se evidentně porušují lidská práva.

Výcvik Saúdů schválila vláda Baracka Obamy v roce 2014, pokračoval i za Donalda Trumpa, minimálně jeden rok.

Během Trumpovy vlády byl totiž jeden ze šéfů Cerberusu Louis Bremer nominován na vedoucí pozici v Pentagonu. Nominace byla nakonec stažena, protože se objevily pochybnosti o roli Tier 1 Group ohledně výcviku Saúdů. Senátoři položili Bremerovi sadu otázek, ovšem vláda jeho písemné odpovědi do Kongresu nikdy nedoručila. Bremer je nyní poslal do NYT.

Zavražděn a rozřezán

V jeho odpovědích se mimo jiné uvádí, že čtyři členové týmu, který zabil Chášukdžího, se zúčastnili výcviku v roce 2017 a dva další se jich účastnili od října 2014 do ledna 2015. „Námi poskytované školení nesouviselo v žádném případě s jejich pozdějšími nechutnými činy,“ napsal Bremer. Lekce měly „obranný charakter“. Cílem byla lepší úroveň ochrany saúdské královské rodiny. Další zdroj deníku k tomu doplnil, že výcvik zahrnoval i dozorovou činnost a boj v uzavřených prostorách.

Požár v Londýně u stanice metra Elephant and Castle
Obrovský požár v centru Londýna: plameny pohltily auta, černý dým zakryl nebe

Džamál Chášukdží byl zavražděn a rozřezán. Vyšetřování, které si vyžádalo OSN, odhalilo, že agenti byli do Istanbulu posláni s jasným rozkazem zabít novináře. Vezli si s sebou i vražedné zbraně, včetně pily. Vyšetřovatelé také dokázali, že saúdský princ a následník trůnu Muhammad ibn Salman tyto agenty, z nichž někteří byli jeho blízkými spolupracovníky, do Turecka s tímto rozkazem osobně poslal.

Po celosvětovém politickém tlaku bylo nakonec osm lidí usvědčeno z účasti na vraždě Chášukdžího. Odsouzeni byli od 10 do 20 let vězení. Obhájci lidských práv loňský proces v Rijádu označili za frašku. I když byli přímí pachatelé vraždy postaveni před soud, zadavatelé vraždy - jejich vůdci a představitelé saúdského režimu - ti zůstávají na svobodě, citoval je deník.