Deset let prodával Jiří Svoboda grilovaná kuřata ve stánku na Varšavské ulici. Minulý pátek řekl dost. „Další smlouvu, kterou mi společnost KV City zvyšuje nájem, nepodepíšu. A končím,“ uvedl.

Proč se Jiří Svoboda tak rozhodl? Za devět metrů čtverečných dosud městu, tedy společnosti KV City, platil devět tisíc korun měsíčně. Teď má platit o šest tisíc víc. Kromě toho jej rozladilo také chování jednatele KV City Jaroslava Fujdiara. „Letos v srpnu za mnou přišel s tím, ať zpětně podepíši smlouvu. A to od dubna do července. Vyhodil jsem ho. Nájemné platím čtvrtletně a 30. září končím,“ zdůraznil Svoboda. Stánkaři se netají tím, že jsou s fungováním KV City čím dál více nespokojeni. „Podívejte. Kuře od Jiřího Svobody stojí devadesát korun. V Country grilu, který tady má místo Svobody kuřata prodávat, ale zaplatíte sto dvacet. Takže na tom budou tratit pouze lidé. A navíc. Stánek, který je vedle, je černou stavbou. A za 20 metrů čtverečných platí nájemník městu pouze dvacet tisíc. To je přece směšné,“ stěžují si. Jak oni, tak Jiří Svoboda navíc poukazují na to, že jedenáct stánků je zavřených, a městu tak měsíčně uniká 110 tisíc korun. „Odjeli. Prý nebudou platit tak vysoký nájem. To je ale bordel,“ ulevují si.

Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?!), jednatel společnosti KV City, ale kritiku odmítá. „Volných je pouze sedm stánků a z toho už jsme čtyři znovu obsadili. Ve dvou se bude ve středu prodávat mléko a v pátek ryby. A jeden chystáme pro zelináře,“ zdůraznil.

K černé stavbě na tržišti uvedl, že magistrát už zahájil řízení o odstranění stavby, ale město by mělo akceptovat, že v případě její legalizace by do pokladny získalo šedesát tisíc měsíčně, tedy 720 tisíc ročně. „To by bylo velmi výhodné,“ zdůraznil Fujdiar. A zároveň potvrdil, že gril Jiřího Svobody na tržišti končí. „Od Country grilu jsme obdrželi výhodnější nabídku za pronájem, místo devíti nabízejí třináct tisíc měsíčně. To není možné pominout, jak bych to obhájil? Navíc jsem panu Svobodovi ustoupil, Country gril zde chtěl začít prodávat už v červnu. A nabízel i patnáct tisíc,“ uvedl.
Podle Fujdiara platí KV City městu nájem 164 tisíc měsíčně, ročně by to tedy mělo být milion 900 tisíc.

„Město tratné nebude. Do pokladny odvedeme minimálně 667 tisíc, tedy stejně jako vloni,“ dodal jednatel KV City.

I tato společnost má ale problémy. Fujdiarův kolega Stanislav Vondráček totiž na funkci jednatele rezignoval.

„Novým jednatelem byl 26. srpna zvolen Petr Masák (ALTERNATIVA). Jeho zvolení do funkce proběhlo v rámci působnosti svolané valné hromady, jejíž rozhodnutí bylo následně schváleno radou města,“ uvedla Michaela Kousalová, mluvčí magistrátu. Dodala, že do funkce Masák nastoupil 15. srpna.