Ani v letošním roce nezískala titul Vesnice roku obec z Karlovarska. Oceněním se pyšní Křižovatka na Chebsku. Přesto si některé obce z karlovarského regionu určité renomé zachovaly.

Například Abertamy se mohou po úterním vyhodnocení chlubit oranžovou stuhou. A to za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Mimořádné ocenění za všestranný rozvoj obce získaly Nové Hamry a Smolné Pece. Čestné uznání za podporu v občanské pospolitosti porota přiřkla Sadovu, za spolupráci mezi obcemi v rámci mikroregionu Otovicím a za vytváření podmínek pro volnočasové aktivity Jenišovu.

Starostové těchto obcí jsou s oceněním spokojeni, i když někteří pomýšleli na vyšší uznání. A srovnávají. Vědí, že rozvoj obce záleží na příjmech a rozpočtech. Bohatší jsou tak ty obce, jimž do pokladny přitečou peníze z dobývacího území či skládek.

„V posledních letech tak vítězí obce s vyššími příjmy, než mají ostatní. Například skládka znamená, že mají rozpočet dvaapůlkrát vyšší než ostatní. Tyto si tak mohou dovolit zažádat o dotace, které jim zajistí další rozvoj. My si nemůžeme dovolit utrácet, ale pouze šetřit. Je to jako by šla na ples bohatá a chudá," uvedl starosta Jenišova Ivan Truksa.

Přesto se Jenišov, který má nelichotivé druhé místo od konce v Karlovarském kraji za životní prostředí i v rozpočtovém určení daní, snaží pro své obyvatele dělat co se dá. A to jenom novousedlíků zde evidují kolem pěti set. A právem tak získal ocenění za volnočasové aktivity. V obci funguje přes léto letní kino, kinematograf bratří Čadíků zde promítá už třetí rok, v amfiteátru obec pořádá koncerty a kulturní akce pro děti i dospělé.

Také Sadov má v soutěži jinou startovací čáru. Tuto obec tvoří pět katastrálních částí, tedy i Lesov, Podlesí, Bor a Stráň, roztroušených od Hubertusu u Ohře až po Velký Rybník. Než starosta Eduard Frisch objede vývěsky, urazí 27 kilometrů.

Sadov, který vloni získal oranžovou stuhu, letos obdržel ocenění za podporu v občanské pospolitosti. Právě za stmelení lidí všech obcí, které k Sadovu patří, a odbourání nevraživých vztahů z milých let. Starosta Frisch se podle místních snaží, aby pomohl všem, nikoliv jen Sadovu, a mezi obcemi nedělá rozdíly. „Jsme rádi za každé ocenění. Soutěže Vesnice roku jsme se zúčastnili už potřetí a příští rok do toho jdeme znovu," uvedl na dotaz, co říká umístění.

Otovice získaly čestné uznání za spolupráci mezi obcemi v rámci mikroregionu a starostka Stefana Švecová je velmi potěšena. Otovice úspěšně spolupracují v rámci mikroregionu Karlovarský venkov se Sadovem a Hájkem. Toto uskupení obce založily v roce 2005 a osvědčilo se tak, že je hodlají dále a ještě těsněji rozvíjet. „Jedná se o dlouhodobou spolupráci například v oblasti školství. Pokud je málo žáků ve druhé či třetí třídě, sloučíme je a žáci se učí v naší regionální škole. Stejně tak spolupracujeme při požární ochraně. My hasiče nemáme a pomáhají nám hasiči z Hájku," vysvětlila starostka Švecová úspěšnou kooperaci třech obcí mikroregionu.