Nezadržitelně se blíží okamžiky, kdy opět začnou motoristům v kraji znepříjemňovat život návaly sněhu a náledí. Silničáři už mají ale letošní pomyslný křest ohněm za sebou, protože ve vyšších polohách Krušných hor už několikrát zasahovali.

Potvrdil to Josef Bulka, hlavní dispečer Údržby silnic Karlovarského kraje. „První náš výjezd byl 8. října. Jednalo se o místa v polohách nad tisíc metrů nad mořem v Krušných horách. Také už máme naplněné haly solí a jsme na zimu připraveni,” konstatoval dispečer.

Kromě odstraňování sněhu s sebou nese pro silničáře blížící se zimní sezona i další práci. „Dělají se například různá proškolení zaměstnanců, připravovala se naše technika a zároveň se rozmisťují dopravní značky, které se během zimy používají. Dělaly se také revize systémů a mnoho dalších věcí. Rozhodně se nenudíme,” popsal současnou aktivitu Bulka.

Náklady na zimní údržbu jsou zhruba 100 milionů korun. „Cena zůstala stejná jako v minulém roce. K žádným změnám tedy nedochází,” řekl Petr Navrátil, náměstek hejtmana Karlovarského kraje.

Podle něj zůstanou stejné i úseky silnic, které se přes zimu udržovat nebudou. „Ani v tomto nedošlo k žádným zásadním změnám. Jsem zvědavý, jaká letošní zima bude, ta minulá byla poměrně silná a náročná,” doplnil náměstek Navrátil.

Na zimu se nepřipravují pouze silničáři, ale také motoristé. „Chystám se vyměnit pneumatiky, abych v zimě neriskoval. Na zimu na silnicích se netěším, ale na druhou stranu budu rád jezdit na hory s rodinou. Vše má tedy svá pro a proti,” komentoval nadcházející zimu motorista Tomáš Havlíček z Karlových Varů.