Jejich práce je obdivuhodná. Šplhají do výšek, svůj život vystavují každý den nebezpečným situacím. Bez jejich pomoci by leckdy málokdo přežil nebo se dostal z nebezpečných míst.

Lezecká skupina ze stanice profesionálních hasičů v Karlových Varech si v pondělí zkoušela záchranu horolezců přímo na Svatošských skalách u Lokte.

Práce nad volnou hloubkou a ve výškách, hlavně záchrana osob v takovýchto těžko přístupných podmínkách, je velice specializovanou činností. „Hasiči, kteří jsou zařazeni jako lezci, tak musí proto projít důkladným výcvikem,“ sdělil mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.  Mnohdy se lezení věnují i ve svém volném čase. Každý rok se musí proškolit předepsaný počet hodin. Zprvu si vyzkoušeli náročné přeručkovávání v závěsu pod houpacím mostem přes řeku Ohři.

Samotný výcvik následoval až na skalách. „Hasiči, lezci, nacvičovali pohyb po skalním tělese. Samozřejmě neopomenuli ani samotnou záchranu,“ konstatoval Kasal. Zkoušeli například i modelovou situaci, kdy jeden horolezec zdravotně zkolaboval při výstupu na skálu a v bezvědomí na ní zůstal zavěšený na laně. Takový způsob záchrany se používá i v případech slanění do hloubek.

Výcvik hasičů byl i pro dva nováčky

„Výcvik, který lezecká skupina absolvovala, byl určen kromě už zaučených lezců i dvěma nováčkům, kteří do této skupiny vstupují,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Zpočátku se učí úplnému základu, uvazování uzlů a mnoha dalším, potřebným věcem, které mohou později potřebovat. „Úplně poprvé si vyzkoušeli výstup na skálu, dále jak spolupracovat s kolegy a jak se správně uchytit,“ komentoval výcvik Kasal.

Nikdy se nesmí stát to, že by na směně sloužil jen jeden z horolezců. „Vždy na ní musí být dva,“ doplnil mluvčí Kasal. Kromě jiného musí být sehraní. Musí si důvěřovat a předvídat, co v daném případě druhý z nich udělá. Komunikace je při těchto záchranách velice důležitá. Nehraje zde roli jen život, který momentálně zachraňují, ale i jejich vlastní.

Lucie Valeriánová