V Karlovarském kraji zatím hygienici ani inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce neobjevili případy výroby či prodeje lihovin kontaminovaných metanolem v množství ohrožujícím lidský život. Vyplynulo to z jednání pracovní skupiny, kterou kvůli nárůstu počtu úmrtí na otravu metanolem svolal hejtman Josef Novotný.

„Jde o velmi závažný problém, který se zatím našeho kraje netýká, ale situaci sledujeme a ve spolupráci s hygieniky, se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) a složkami záchranného systému budeme informovat o případných zjištěních," uvedl hejtman. Ten kontaktoval i krajského policejního ředitele Oldřicha Tomáška. "Ujistil mě, že policie podniká příslušná opatření. Doporučili jsme také obcím, aby jednaly s provozovateli prodejen a předaly potřebné informace občanům," dodal hejtman.

Krajská hygienická stanice provádí kontroly provozoven společného stravování, tedy restaurací, kaváren či stánků s rychlým občerstvením, kde se lihoviny mohou podávat. „Už jsme zkontrolovali 14 provozoven na území kraje a nezjistili jsme žádné případy prodeje závadných lihovin. Denně jsme v kontaktu s kontrolory StZPI, s nimiž si předáváme údaje,"uvedla vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Valerie Hovorková. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má zase na starosti kontroly výroben a prodejen lihovin.

Od pátku minulého týdne provádí SZPI společně s Celní správou, Policií ČR a ČOI kontroly v souvislosti s otravami. V terénu jsou všichni inspektoři. Celkem bylo zkontrolováno 400 provozoven (zejména – stánky, tržnice, výrobny), je kontrolována průvodní dokumentace, pokud je nalezen nesoulad, jsou odebrány vzorky a kontrolovány v laboratořích.

V případě nutnosti počítá Karlovarský kraj se svoláním schůzky všech dotčených institucí včetně Policie ČR. Pokud by se v regionu potvrdilo podezření na výskyt životu nebezpečných kontaminovaných lihovin, hejtman Josef Novotný svolá krizový štáb k řešení mimořádné situace.