Nyní bude záležet na těch meších politických uskupeních, jak budoucí krajskou budou kontrolovat. V opozici zřejmě skončí ALTERNATIVA, které od voličů obdržela čtyři mandáty. Což je pro lídra Jiřího Kotka relativní úspěch, přičteme-li rozpad karlovarské koalice K20 po uplynulých komunálních volbách, jeho nucený odchod z funkce náměstka karlovarského magistrátu, kde ale ve vedení zůstali jeho někteří volební kolegové, a z toho plynoucí Kotkova blbá nálada. Kdo čekal, že na politiku zanevře, mýlil se.

Postavil kandidátku ALTERNATIVY do krajských voleb a uspěl. Například v Karlových Varech dali tomuto uskupení voliči 1 550 hlasů a Jiřímu Kotkovi přiřkli 489 preferenčních hlasů, v Chebu dostala ALTERNATIVA 616 a v Sokolově 368 hlasů.

My jsme se Jiřího Kotka proto zeptali:

ALTERNATVA získala v krajských volbách čtyři mandáty. Je to pro vás úspěch, nebo jste čekali vyšší podporu voličů?
Úspěch vidím v tom, že i přes velikou mediální nepřízeň a manipulaci ve prospěch parlamentních stran vybojovali naši vzácní a stateční voliči ALTERNATIVĚ čtyři mandáty. Tím jim chci poděkovat a vyseknout velikou poklonu, že ALTERNATIVU podpořili. Vždyť do zastupitelstva se nedostalo deset poměrně známých a celorepublikových stran.

Co říkáte výsledkům voleb a vítězství KSČM?
Výsledek jsem čekal. Bylo jen otázkou síly mandátu, který to komunistům dá k jednání o dělbě moci. Také tento výsledek, spíše nevýsledek, je dílem voličů, spíše 70 procent nevoličů. V každém případě dal tento výsledek šanci politikům demokratických stran, které se do zastupitelstva dostali, jasně definovat svůj postoj k této extrémistické straně a odmítnout ji.

Jak vidíte novou krajskou koalici? Koho byste nejraději viděl na postu hejtmana? Jak byste okomentoval koalici ČSSD, ODS a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst? I ta je zatím ve hře.
Pozice ALTERNATIVY v zastupitelstvu nedává prostor pro sestavení nadějné koalice. Na to si musí veřejnost a ALTERNATIVA ještě počkat. Ale vynasnaží se přispět ke kultivaci politického prostoru odmítnutím osmi procent komunistické „hrozby".
Odhad podoby koalice je vymezen počty mandátů jednotlivých stran a jejich součet k nadpoloviční většině, aby koalice mohla fungovat. Zkušenost s Kulhánkovým (toho času primátor Karlových Varů, krajského města) uskupením schovaným tentokráte v TOP09+STAN moc optimismu nedává. Ale je evidentní, že demokratické parlamentní strany s hasiči a starosty HROMU se mohou domluvit.
Čas, aby ALTERNATIVA měla v koalici své místo zjevně ještě nenastal. Voliči stále preferují zločinné parlamentní strany, proti kterým se ALTERNATIVA dlouhodobě jednoznačně vymezuje. Bohužel, ani těmito volbami nenastal čas na změnu. Ten nastane, až většina občanů pochopí, že má smysl jít k volbám a volit jiné alternativy.

O co bude ALTERNATIVA usilovat v opozici? Budete chtít mít zástupce v radě ROPU?
Kraj dovedla stávající koalice ČSSD a KSČM na hranu propasti. Voličům to nevadilo, tak je nepřekvapí, že stačí jen strčit a tím postrkem je ROP Severozápad. V opozici budeme velmi citlivě hledat cesty k realizaci volebních záměrů zejména v sociální oblasti. Jinak role opozice je dána, musíme přehrabovat chyby záměrné či nahodilé, kterých se vedení kraje bude dopouštět.
A k řešení situace ROP jistě nebudeme neteční, ale to jestli ALTERNATIVU někdo někam přizve, to určí právě nová koalice.