Přesto musí vedení města zvážit, jak bude jejich provoz v budoucnu vypadat. Alžbětiny lázně jsou totiž dlouhodobě ztrátové a nutně potřebují alespoň základní rekonstrukci.

Před rokem se ve spolupráci se společností Ernste proto konalo detekční řízení, jehož cílem bylo v rámci Evropy identifikovat potenciální strategické partnery pro projekt rekonstrukce, tak zvaný projekt AL. „Jednali jsme s pěti společnostmi, které o projekt projevily zájem, a následně byly zpracovány dva dokumenty," vysvětlil primátor.

Zpracován byl proto generel rozvoje AL. Ten zahrnuje studii rekonstrukce a budoucího funkčního využití objektu. Co je v objektu možné z hlediska dispozic a hlediska památkové ochrany. Ve studii proveditelnosti společnost Kannewischer ke generelu rozvoje rozpracovala ekonomickou část.

„Z těchto dvou dokumentů jsme zpracovali možné varianty postupu nakládání s AL: A to za prvé zachování současného stavu. Tato varianta je sice nejméně ekonomicky náročná, ale neřeší budoucnost objektu vyžadující rekonstrukci," uvedl Petr Kulhánek. V druhé variantě je nastíněna rekonstrukce podle generelu rozvoje ve stávajícím objektu se začleněním ubytovací části rozložená podle finančních možností do etap v rozmezí sedmi až deseti let.

Ve třetí variantě je navrženo provést vše najednou. „To předpokládá účast strategického partnera, zapojení projektu do podpory z fondů EU 2015-2020," uvedl primátor.

Čtvrtá varianta doporučuje rekonstrukci objektu s rozšířením komplexu do území Smetanových sadů. „Tento návrh sice vychází nejlépe ekonomicky, ale zahrnuje zásahy do území nepřípustné z hlediska územního plánu a památkové péče," míní primátor Kulhánek. Pátá varianta už počítá s rekonstrukcí objektu pro jiný účel než lázeňství a výstavba lázní na zelené louce.

„Z našeho pohledu jsou v současnosti reálné varianty dvě a tři a v tomto smyslu bude následovat druhé kolo jednání s potenciálními partnery a postupovat v přípravě. Celkové náklady vycházející ze studie jsou v kompletním rozsahu na úrovni cca 750 milionů," doplnil primátor.