„Abychom mohli termální vodu využívat, musí vzniknout čerpací místo pro odběr vřídelní vody, jímací nádrž a výměník. A také potrubí. Veškerá technologie bude ukryta v podzemí u řeky Teplé naproti objektu školy na nábřeží J. Palacha. Teď bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby a práce by měly začít do konce letošního roku s termínem dokončení zhruba do jara příštího roku," uvedl náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Většina peněz na realizaci projektu půjde z rozpočtu města, respektive jeho Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád. Finančně se na akci ale budou podílet ještě dva soukromé subjekty. A to společnost Vřídelní sůl a Eltodo. „Firma Vřídelní sůl bude z jímacího místa čerpat termální vodu pro výrobu soli. Její finanční podíl bude představovat zhruba 2,6 milionu korun. Společnost Eltodo by zase odtud chtěla přivádět vřídelní vodu do balneoprovozu v hotelu Národní dům Ambassador. Přispěje nám 400 000 korunami," poznamenal karlovarský primátor Petr Kulhánek. Podle primátora lze záměr využití geotermální energie v Alžbětiných lázních do jisté míry považovat za takzvaný PPP projekt, tedy označení převzaté z anglického termínu Public Private Partnerships a znamenající Partnerství veřejného a soukromého sektoru.

Geotermální energie je v Karlových Varech v současnosti využívána k vytápění Vřídelní kolonády, a to od jejího vzniku v roce 1975. O čtvrt století později prošla technologie ve Vřídelní kolonádě modernizací. Druhým objektem je Mlýnská kolonáda, kde je termální vody coby zdroje energie využíváno od roku 2006. Tehdy se uskutečnila její částečná rekonstrukce za zhruba osm milionů. Alžbětiny lázně tedy budou třetí budovou ve městě, kterou bude vytápět termální voda.