Podle náměstka Čestmíra Bruštíka (ANO) už s odvoláním radní Hejnové vyslovil souhlas klub zastupitelů ANO. „Ona už není členkou hnutí ANO a my jsme koaličním partnerům dali návrh na její odvolání. Náhradníka za ni máme, na radního nominujeme Pavel Andrejkiva," vysvětlil náměstek Bruštík. Na dotaz, zda ANO nemá strach z případného rozpadu současné karlovarské koalice, odpověděl, že to nezáleží na ANO. „Pokud to KOA a Karlovaráci nebudou akceptovat, pak navrhneme její odvolání na zastupitelstvu. Ale nechceme tlačit na pilu, vše musí být připravené a projednané," zdůraznil náměstek.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) včera ale znovu zdůraznil, že současnou situaci v koalici není třeba měnit a Iveta Hejnová může v radě pracovat i jako nezařazená.

Ona sama o tlaku hnutí ANO na své odvolání ví, ale uvedla, že je to technicky neproveditelné. Vyloučením Ivety Hejnové přišlo hnutí ANO o jeden z šesti mandátů v zastupitelstvu, má jich tedy nyní stejný počet jako Karlovaráci. Koalice je dvacetičlenná, a má tak křehkou rozhodovací většinu. „Je to technicky neproveditelné. Já jsem do funkce radní byla zvolená a oni riskují, že by se koalice mohla rozpadnout. Pokud bych byla odvolána, pak by se musela přehodnotit koaliční smlouva. A to je jejich riziko, s tím musejí počítat," uvedla. A doplnila, že jako nezávislá radní bude fungovat, dokud to půjde. A nepočítá ani s tím, že by vstoupila do KOA či ke Karlovarákům. „Nejlépe by bylo, kdyby to zůstalo tak, jak to je. Názorově bližší je mi KOA. Má za sebou historii a projekty v zájmu města. A je zde volnější rozhodování, člověk může zvážit více alternativ. Na druhou stranu by tím ale vznikla velká nerovnováha. KOA by měla dohromady už deset mandátů. Karlovaráci si zase v některých bodech více rozumí s ANO a nejsem si jistá, že bych se s nimi vždy shodla na sto procent," vysvětlila Iveta Hejnová. Pro ni její hlas vyvažuje současnou koalici, už v žádném případě nechce koaliční rozpor.

Hnutí ANO zdůvodnilo vyloučení Hejnové pro opakované porušování stanov a morálního kodexu. Ona zase kritizovala klientelismus a trafiky členů ANO.

Karlovarská koalice

Rada města je devítičlenná.

KOA: primátor Petr Kulhánek

radní: Pavel Žemlička, Vlastimil Lepík

ANO: náměstek Čestmír Bruštík, radní: Vladimír Kvasnička a Iveta Hejnová

Karlovaráci: náměstkyně Hana Zemanová,

radní: Josef März