V současnosti jsou z něho financováni dva asistenti do výše 85 procent nákladů, ostatní peníze jdou z rozpočtu městské policie a třetího asistenta financuje úřad práce.

„V příštím roce by počet asistentů mohl stoupnout na pět osob. Pravidelná školení absolvují asistenti nejméně dvakrát ročně. Školitel na nich u asistentů ověřuje základní znalost vyhlášek a zákonů a dalších platných pravidel a jejich dodržování v praxi," uvedla mluvčí radnice Zdeňka Newiaková.

Asistenti dále zdokonalují své schopnosti při jednání s lidmi, při předcházení problémům a učí se, jak předejít krizovým situacím.

Výhodou asistentů prevence kriminality je místní znalost, osobní kontakty a schopnost omezit nežádoucí jednání prostřednictvím prevence a tím přispět k posílení bezpečnosti a veřejného pořádku.

Asistent předchází přestupkové i trestné činnosti a také sousedským sporům a konfliktním situacím.

„S projektem APK jsme v Ostrově velice spokojeni. Je to především o lidech, ti naši jsou velmi šikovní. APK mají opravdu smysl. Trojici asistentů využíváme hlavně u škol, v zámeckém parku, u městského úřadu nebo u úřadu práce," řekl zástupce velitele městských strážníků Ladislav Martínek.

Na pravidelném školení se asistenti prevence kriminality dočkali kromě jiného hlavně osvěžení zásad komunikace asistentů prevence kriminality, jimiž jsou především průběžná práce na sobě sama, získávání znalostí o druhých a o svém okolí, průběžné navazování a upevňování vztahů, vzájemná pomoc a nabízení řešení a také vytváření podmínek pro změny postojů a chování druhých lidí. Asistenti by se měli pohybovat především v rizikových oblastech, kde spolupracují s nepřizpůsobivými občany.