Prestižní podnik, jenž se koná vždy po dvou letech, hostilo naposledy Polsko. Nyní se závodníci sjedou na západ Česka. Podle Adamce je očekávaná účast týmů z Indie, Číny, Brazílie, zastoupení bude mít i africký kontinent a samozřejmě Evropa. „Soutěží se ve sprintech, překážkách, na středních tratích a nechybí samozřejmě štafety. Dále v technických disciplínách, ať už jsou to skoky či vrhy," uvedl Adamec.

Soutěžit budou školní družstva chlapců a dívek a dále výběrová družstva v obou kategoriích. Věkový limit závodníků je mezi 15 až 17 roky. Celkový počet účastníků šplhá téměř ke stovce. „S organizací závodů i pobytu soutěžících bude pomáhat kolem stovky dobrovolníků, převážně studentů," řekl ředitel soutěže Jaroslav Vébr.

Závodníci i jejich doprovod budou ubytovaní v karlovarském domově mládeže v Drahovicích, kde se postarají také o jejich stravování. Kuchyně je podle Adamce na nápor připravena a prý si poradí i s různými stravovacími návyky, typickými pro různé světadíly. A proč je pořádání akce rozloženo do dvou měst? „V Karlových Varech bohužel není momentálně odpovídající atletický stadion," podotkl Adamec.

„Bohužel, stadion AC Start je v současnosti v insolvenci. Nevíme ani pořádně, komu vlastně patří a s kým jednat. Navíc není v dobrém stavu tartanová dráha a ani sektory pro technické disciplíny," vysvětlil situaci Vébr.

Minulé dva ročníky mistrovství světa se konaly na stadionech pro několik desítek tisíc diváků. Přechod do skromnějších a komornějších podmínek ale není podle Adamce na škodu. „Tam se soutěžilo před prázdnými tribunami, v Sokolově budou plné. Určitě se přijdou podívat lidé i školy. Závodníky přepraví z Karlových Varů do Sokolova autobusy," dodal.

Kromě vlastního závodění je připravený i společenský program. Slavnostní zahájení akce je připraveno v sokolovském Hornickém domě, její zakončení pak bude hostit karlovarská KV Arena. Ve školním areálu v Drahovicích se bude konat Večer národů, kolonáda se stane dějištěm Štafety přátelství. Připraven je výlet po regionu po trase Loket, lázeňský trojúhelník a Bečov.

Pořadatelem mistrovství světa, které se koná jako memorial Jeana Humberta, je organizace International Schol Sport Federation. Dále se na něm podílí Asociace školních sportovních klubů České republiky, krajská rada této asociace a finančně ho podporuje mimo jiné Karlovarský kraj. Českou republiku budou reprezentovat družstva Mendelova gymnázia z Opavy a Gymnázia Šumperk.