Jejich dřevěná konstrukce je prohnilá a je třeba ji vyměnit. Podle náměstka primátora Michala Riška (ČSSD) si oprava sedmnácti tržních krámků, z nichž jeden je v soukromém vlastnictví a ostatní patří městu, vyžádá 19 milionů korun. Tuto částku město uvolní z přebytku loňského rozpočtu. „Jsem rád, že se peníze na opravu krámků konečně našly. Opravu bude nutné realizovat najednou, protože stavby jsou propojeny. Jinak by vznikl kaskádový efekt. Smlouvy nájemníků proto budeme muset vypovědět,“ uvedl náměstek Michal Riško (ČSSD). Opravy by podle něj měly začít ještě letos. Celkový roční výnos krámků je přes pět milionů a návratnost chystané investice je podle Riška tak do čtyř let.
Podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA) byly tržní krámky postaveny v roce 1883 a stejně jako Tržní kolonáda jako provizorium místo původních kamenných domů. „Jejich historická hodnota není nijak velká, ale ke Karlovým Varům patří, je to jedna z lázeňských atrakcí,“ uvedl náměstek Klsák.

Novodobá historie krámků je neméně zajímavá. Krámky získali v první vlně privatizace po roce 1989 soukromí provozovatelé. Posléze ale vyšlo najevo, že jsou historickým majetkem města, a od té doby se táhly soudy o uznání nároku Karlových Varů. Většinu z nich město vyhrálo. Obnovit do původní podoby je chtělo město už před lety, ale odklad si vždy vyžádal nedostatek peněz. Oprava prvního obchůdku, kde kdysi sídlila UVA a nyní karlovarské infocentrum, totiž prokázala, že devastace staveb je daleko větší, než magistrát původně předpokládal. Už rekonstrukce bývalé UVY tak byla finančně náročná, vyšplhala se na více než deset milionů korun. Prodat je ale město nikdy nechtělo. „Tržní krámky jsou takovým zlatým vejcem. Prodej proto nepřipadá v úvahu,“ zdůraznil v roce 2014 tehdejší náměstek Petr Bursík (ODS).

Porodnice v Ostrově prošla rekonstrukcí a poskytovala rodičkám maximální pohodlí, odbornou péči a klid. K 1. červenci ale definitivně končí (ilustrační foto).
Narozen(a) v Ostrově? Minulost...