Tomu už podruhé během letošního léta čelila společnost Krušnohorská stavební se sídlem v Merklíně. Dvě insolvenční řízení se ale firmě podařilo odrazit. To potvrzuje výpis z obchodního rejstříku a také slova ředitele Vladimíra Koldinského.

„S prvním věřitelem, který na nás návrh podal, se nám podařilo domluvit. S dalším, který se ozval, jsme také našli společnou řeč. A máme příslib, že i druhý insolvenční návrh bude stažen," vysvětlil.

O problémech, pro něž Krušnohorská stavební téměř čelila úpadku, hovořil zdrženlivě. „Víte, jaká je situace ve stavebnictví. Není to jednoduché. Zvlášť když se partner, kterému věříte, začne chovat úplně opačně a vlastně vám podrazí nohy. A vy se z toho pak musíte vyhrabat," nastínil rychlý pád do insolvence Vladimír Koldinský.

Podnikání ve stavebnictví komplikuje i málo nové práce v oboru. Firmy musely jít s cenami výrazně dolů, někdy dělají i za poloviční cenu. Nervozita majitelů i zaměstnanců tak vzrůstá. Pak stačí jeden návrh na insolvenci a postiženou firmu začne požadavky na okamžité proplacení závazků bombardovat jedna společnost za druhou. Vyskočit z této smrtící spirály není nic jednoduchého.

Přesto se to Krušnohorské stavební zatím daří a přibližně čtyřicet zaměstnanců práci stále má.