„Tyto reliéfy byly po druhé světové válce odstraněny, takže je celá akce chápána jako akt vzájemného usmíření a jako příspěvek k nápravě vzájemných křivd v česko-německých vztazích," uvedla Jitka Kulhánková, mluvčí karlovarského Rotary klubu.

„V souladu s dochovanou dokumentací, reliéfy zhotovil nejdecký výtvarník Heřman Kouba na základě výběrového řízení a za odborného dohledu. Součástí slavnosti, které se zúčastní řada významných osobností a hostů, bude rovněž doprovodný program," doplnila Kulhánková.

V Galerii umění se tak dnes koná sobotní přednáškové a hudební matiné, při kterém bude vzpomenuto dvoustého výročí pobytu Ludwiga van Beethovena v Karlových Varech.

„Jedna z přednášek přiblíží život a dílo karlovarského sochaře Hugo Uhra a historii přípravy a stavby Beethovenova pomníku, který byl odhalen 29. září v roce1929," pokračovala mluvčí Rotary klubu.

„Pro širokou veřejnost je mimo přednášek v Galerii umění a možnosti účasti při slavnostním odhalení také připraven vzpomínkový koncert v Slavnostním sále Grandhotelu Pupp, a to dnes od 16 hodin. Vstupné bude dobrovolné a výtěžek z koncertu bude použit na realizaci sociálních projektů Rotary klubu. V rámci koncertu též vystoupí žák ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary Ivan Milev. Při této příležitosti pak předá prezident klubu škole šek na deset tisíc korun na podporu rozvoje mladých talentů" dokončila Kulhánková.