Což téměř šokovalo například Jana Horníka, starostu Božího Daru. Zde ještě před čtyřmi lety kandidovala čtyři volební uskupení a městečko se tehdy kvůli volbám ponořilo téměř do hysterie. „Nevím, jak si to mám vysvětlit. Možná, že to ostatní subjekty vzdaly kvůli zprávám, že jsme nejzadluženější obcí v republice, a nikdo nechtěl ty horké brambory tahat z ohně. Jenomže tak už to není. Finanční prostředky z předfinancovaných dotačních projektů se nám postupně vracejí a zbudou nám nyní dva malé úvěry," vysvětlil Jan Horník. Ten je lídrem kandidátky STAN a nezávislí a na dotaz, zda by vzal opět post starosty, odpověděl, že pokud obdrží důvěru kolegů, pak ano. „Chtěl bych dopracovat tři velké investiční projekty, a to Klínovec, kde musíme najít investora, revitalizaci celnice a dokončení stezky z Božího Daru na Bludnou až do Horní Blatné," vysvětlil Jan Horník.
Bez předvolebních problémů je i obec Stružná. I zde byla podána jediná kandidátka, a to Pro obec, jejímž lídrem je současná starostka Zuzana Večerková. A jak si to vysvětluje ona? „Možná jsou lidé spokojeni a nemají důvod nic měnit. V obci máme nastavena pravidla a nikoho neupřednostňujeme. A také zřejmě vnímají to, že tato funkce není jednoduchá, ale je třeba ji vykonávat s úsměvem a radostí. I když je to někdy obtížné," zažertovala Zuzana Večerková, která by post starosty v příštím volebním období přijala znovu.
Oproti minulým třem kandidátkám museli letos vyrukovat s jedinou i v Chyších. Tu vede starosta Miroslav Dorňák, který tak opět kandiduje na post starosty obce. „Upřímně jsem docela překvapen, jak to vše skončilo. Byl tu vyvíjen tlak a masírovali nás, že tomu tak nebude. Pokusy byly, ale vše dopadlo takhle," dodal.