Ještě před několika lety patřily Verušičky na Žluticku k těm několika obcím, které pravidelně obsazovaly první příčky ve statistikách nezaměstnanosti. Tomu učinila přítrž až firma SG Group, která v bývalém státním statku u rychlostní silnice na Prahu otevřela nové truckcentrum pro kamiony. Práci zde podle starosty Petra Kvasničky našlo dvacet obyvatel Verušiček a obec jako by se odrazila ode dna. Pasivita zdejší lidi opustila.

Nyní ale přišel šok. Truckcentrum skončilo, a to téměř ze dne na den. Zavřené jsou dílny i truhlárna, zmizela těžká technika. Zmizely i kamiony, které přišly o vyhledávané zázemí, a pochopitelně zmizeli i zaměstnanci, kteří přišli o práci. Kromě dílen provozoval majitel zdejšího truckcentra i restauraci, samoobsluhu a bistro. Většinou zde bylo plno. Místo si jako azyl oblíbili řidiči nákladních aut ze stavby rychlostní komunikace R6 u Bošova a zpravidla zastavily i kamiony, které jen projížděly.Teď je se vším konec, údajně kvůli oslabenému rublu a bankám, které si s chutí dají podnikatele, který se opozdí se splátkou, k obědu. A spolknou jej i s celou firmou. Protože pak čas běží proti němu. Na další úvěr nedosáhne a leasingové firmy jsou najednou čilé jako fretka. Veškerou techniku si okamžitě odvezou, což byl i případ truckcentra a jeho ruského majitele. „Zlomilo mu to vaz," míní starosta Kvasnička. Rychlým pádem firmy, která se ocitla v insolvenci, je překvapen i on. Není to tak dlouho, kdy podnikatel přikoupil ještě tři hektary pozemků, protože chtěl firmu rozšířit. A tedy zaměstnat i další lidi.

„Podle mých informací dostali ještě prosincovou výplatu. Co bude dál, nikdo neví," uvedl starosta Kvasnička. Ten se sice snaží v obci lidi zaměstnat na prospěšných pracích, ale pád truckcentra bude citelný. Tolik míst obec zase nemá a práce v okolí není. Přesto starosta doufá, že areál někdo koupí a práci zde lidé znovu seženou. „Jinak to bude zlé," neskrýval obavy starosta. K letošnímu 31. lednu totiž evidoval Úřad práce v Karlových Varech celkem 17 787 uchazečů o zaměstnání, což je o 497 více než na konci předchozího měsíce. „V průběhu tohoto měsíce bylo nově zaevidováno 2 252 osob," uvedla Veronika Dankanicsová, mluvčí úřadu práce.