Mezi válkami prožila Bečovská botanická zahrada léta své největší slávy. Poté chátrala, byla rabována, upadala, až zcela zanikla. Nyní ji již přes deset let parta nadšenců obnovuje. O víkendu zakončila svou druhou úspěšnou oficiální sezonu. Lampionový průvod městem si nenechaly ujít stovky návštěvníků.

Letošní sezona přilákala do obnovované botanické zahrady přibližně osm tisíc návštěvníků, ať už dorazili na prohlídku v denním provozu, či se účastnili hojných akcí, rozhodně neodjížděli zklamaní. „Navzdory tomu, že jsme jako jediná zahrada u nás bez sponzora a stále jej marně hledáme, snažíme se návštěvníky zaujmout a nalákat na pohodové rodinné prostředí, celoroční provoz a různé akce. A samozřejmě na širokou škálu zajímavých rostlin," rekapituluje sezonu správce zahrady Jiří Šindelář.

Bečovská botanická jede v celoročním provozu. V zimě nabízí návštěvníkům možnost běžkařské dráhy a bruslení na zamrzlém rybníce, kde se právě buduje osvětlení.

„Snažíme se o neustálé vylepšování, doplňujeme rostliny, a i když nám letos víc jak polovina sazenic uschla kvůli chybějící vlhkosti a absenci závlahového systému, pořád je na co se dívat, co obdivovat. Například projekt Sudetské zahrádky," představuje Šindelář specifickou část zahrady, kde jsou vysazeny rostliny, které do pohraničí historicky patří, ale často se na ně zapomnělo, a proto vymizely.

Lampionová slavnost byla největší letošní zakončovací akcí. Připojily se k ní i obec a další organizace a přivítala přes pět stovek účastníků. „S její přípravou nám, stejně jako s denní údržbou zahrady a jejím provozem, pomáhají také lidé z úřadu práce prostřednictvím veřejně prospěšných prací. Nyní nás čeká zazimování, nějaké komornější přednášky a plány na sezonu další, již třetí oficiální," dokončil správce Šindelář.