Sbor dobrovolných hasičů se bude v nejbližších měsících patrně stěhovat do nových objektů, které vyrostou v Jáchymovské ulici. Ostrovská radnice už pomalu přemýšlí, jak by bylo možné starou „hasičárnu" v budoucnu využít. A nápad už má. Mohl by zde vzniknout pivovar.

Budova, v níž sídlí ostrovští dobrovolní hasiči, stojí v bezprostřední blízkosti hotelu Myslivna, který se město rozhodlo odkoupit.

„Obě budovy jsou na strategickém místě a jsou také součástí městské památkové zóny. Do té náleží nově zrekonstruovaný zámek a klášterní areál. Kromě ubytování a pohostinství v Myslivně a konferenčních místností přímo v zámku bychom rádi hostům nabídli něco víc," komentoval starosta Pavel Čekan záměr Ostrova vybudovat pivovar. Celý nápad zapadá do projektu Historický Ostrov 4.

Jestli by se na vaření piva podílelo samo město, či by byl někomu dán k pronájmu, zatím jasné není, ale podle Čekana by nebyla nereálná ani kombinace obou možností. „Osobně jsem si v budově hasičárny, která historicky patří k zámku, představoval původně něco jiného. Nápad s pivovarem, který vzešel od architekta Jurici, jenž má na svědomí také rekonstrukci ostrovského zámku, mě ale nadchnul," dodal.

Starosta také zmínil, že pro město by bylo jen dobře, kdyby se o něm mluvilo také v souvislosti s vařením zlatavého moku.

„Mohl by to být důvod pro turisty, proč Ostrov navštívit, případně zde i pobýt. A město by se samozřejmě mohlo účastnit provozování, pokud by byl budoucí pivovar úspěšný," uvedl.

Dobrovolní hasiči se z budovy za ostrovským zámkem přesunou během příštího roku do budovy nové. Ta by měla vyrůst v místě bývalého zahradnictví u supermarketu Tesco. Sem také přesídlí městská policie, sbor profesionálních hasičů a stanice zdravotnické záchranné služby.

„Investice do nového sídla integrovaného záchranného systému bude kolem 140 milionů korun. Podělit by se o ni měl Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje, záchranná zdravotnická služba a my. Ostrov by měl investovat částku kolem 43 milionů korun na zázemí pro dobrovolné hasiče a městskou policii. Nově budou v místě muset být také zbudovány chodníky, komunikace, parkoviště a veřejné osvětlení, ani demolice stávajících budov nebude levná. Uvažujeme proto, že určitě požádáme o dotace," dokončil starosta Pavel Čekan.