Měla to být výkladní skříň rekonstrukce domu v městské památkové zóně. Alespoň tak si to představoval náměstek Jiří Klsák (KOA). A také se to dlouho dařilo. Závěr? Dům Pod Jelením skokem stavbaři opět srovnali se zemí. A znovu bez povolení památkářů a stavebního úřadu.

„Dům vlastní ruští investoři a opravu prováděla firma Baustav. Byl ve špatném stavu, proto stavební úřad povolil postupnou demolici, a to střechy a horních dvou pater. Na stavbě se pravidelně konaly kontrolní dny, jichž jsem se podle časových možností účastnil. Od začátku jsem to bral jako modelovou událost, kdy bude při opravě domu dodržen zákon a závazná stanoviska památkářů," neskrýval zklamání ze současné tristní situace náměstek Klsák.

Se stavbaři se totiž stavební úřad dohodl, že objekt zazimují a práce na něm dokončí až z jara. Místo toho si jej vzal uplynulý pátek do práce bagr a rozmetal vše, co z domu ještě zbylo. Ke vzteku náměstka Klsáka, který s úžasem zíral na trosky, které po objektu zbyly. Bydlí totiž kousek od tohoto už bývalého domu.

„Havárii nic nenasvědčovalo. Byly provedeny statické posudky i odborné sondy. Okamžitě jsem kontaktoval stavbyvedoucího, památkáře i stavební úřad a vše se ještě ten den řešilo na místě," dodal Jiří Klsák. Postup firmy je mu totiž krajně podezřelý. „Nechci zasahovat do výkonu státní správy, ale jako občanovi mi takové počínání nesmírně vadí," zdůraznil.

Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála proto stavební úřad zvažuje zahájit správní řízení se stavební firmou a oddělení památkové péče s vlastníkem objektu. „A to z důvodu nedodržení stanoveného postupu. V případném řízení pak budou vyhodnocovat dokumentaci provádění stavby a další podklady, výsledek samozřejmě nemůžeme v tuto chvíli předjímat," dodal.