Karlovarský kraj Kdo bude Karlovarský kraj zastupovat v Parlamentu České republiky po příští čtyři roky? Opět pět poslanců. Tady jsou jejich vizitky:

Josef Novotný

Josef Novotný, ČSSD

Současný hejtman Josef Novotný je pro ČSSD zcela nepopiratelně sázka na jistotu. Jako jediný z pěti bývalých poslanců tento šedesátiletý politik poslanecký post s přehledem obhájil znovu. Stejně jako post hejtmana.

Po ukončení vysokoškolských studií pracoval jako učitel a později zástupce ředitele školy. Mezitím rovněž působil na odboru investic Hnědouhelných dolů v Sokolově. V letech 1999 2008 byl ředitelem Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov. Poté se stal hejtmanem Karlovarského kraje a tuto funkci zastává dosud.

V roce 2010 byl zvolen do parlamentu. Kromě toho je sokolovským zastupitelem. Souběžně s pedagogickou činností trénoval volejbalové národní družstvo kadetů a juniorů.

A jak si představuje Karlovarský kraj za dvacet let?

„Z našeho regionu se ale také stane rezervoár pitné vody a bude se dařit outdoorovým aktivitám mezi hojně navštěvované budou patřit areály na Plešivci, Klínovec, na své si tady přijdou lyžaři, běžkaři, vyznavači nordic walking. A samozřejmě budeme zemí zaslíbenou pro cyklisty a vodáky," uvedl na náš dotaz ještě před volbami.

Josefa Novotného někteří obdivují, jiní zatracují. V každém případě je ale úspěšným politikem. Servítky si ale nebere. Když nechce s novináři mluvit, nemluví.

Má smysl pro humor, ale je i popudlivý a poněkud sebestředný. Prostě ředitel školy, ne-li zeměkoule.

Jenomže ředitel cílevědomý, chytrý a rétoricky velmi obratný.

Markéta Wernerová

Markéta Wernerová, ČSSD

Třicetiletá jednatelka Karlovarských bahenních lázní bude v parlamentu nováčkem. Svou politickou kariéru ale vybudovala zdola. Už druhé volební období je zastupitelkou Karlových Varů a poslaneckou práci zná velmi dobře. Čtyři roky byla asistentkou svého stranického kolegy, poslance Jaroslava Fialy. Nyní je poslankyní ona. A čemu by se v parlamentu chtěla věnovat? „Ta otázka je trošku předčasná, ale okruhy už znám. Chci kopat za tento region. Proto chci oslovit poslanecké kolegy z kraje, abychom si ujednotili postup práce pro karlovarský region," uvedla. Markéta Wernerová, mimochodem stále svobodná, by ráda prosadila zákon o financování a podpoře sportu. „To je pro mě prioritní. Sport je prevence jak proti zdravotním rizikům, ale také jedna z cesta, jak odstranit negativní vlivy a rizika ve společnosti," uvedla. Svého asistenta zatím vybraného nemá. „To si musím promyslet, ale měl by to být člověk jako já. Trošku socan, trošku švihlý, ale v každém případě pracovitý," smála se. Za svůj volební úspěch ale nezapomněla poděkovat karlovarské ČSSD. „Měla jsem obrovskou podporu. Snažili se mi pomoci," vzkázala kolegům.

Jaroslav Borka, KSČM

Jaroslav Borka, KSČM

Jednašedesátiletý současný náměstek hejtmana je původní profesí pedagog. Učit začínal v Teplé. Žije v Karlových Varech.

Jeho politická kariéra byla strmá. Zasedá v karlovarském i krajském zastupitelstvu, mohl se stát i hejtmanem. Jaroslav Borka je přesvědčený komunista, velmi sečtělý, podle všeho zbožňuje historii a životopisy v minulosti velmi úspěšných politiků a má neuvěřitelný smysl pro nadsázku, vtip a humor. Mně například po krajských volbách daroval tak zvaný antivivin. Tyto tabletky se mají užívat preventivně při příznacích údivu. Jednu při nutkání divit se čemukoliv, dvě při akutním pocitu úžasu, tři při setkání s blbcem a čtyři vždy, když ´to´ není možné. I takhle vtipkuje krajský náměstek, nyní poslanec parlamentu. Tedy pokud necouvne.

Roman Procházka, ANO 2011

Roman Procházka, ANO 2011

Je mu 44 let, celý život žije v malém lázeňském městě Lázně Kynžvart, a jak uvedl, také tam hodlá i nadále žít. Je ženatý, má dva syny, jeden již pracuje a druhý ještě studuje. Vystudoval ČVUT v Praze, stavební fakultu. Po škole v roce 1991 začal pracovat na tehdejším Okresním úřadě v Chebu, referátu životního prostředí, v památkové péči. V roce 1993 odešel pracovat do Památkového ústavu v Plzni s tím, že jako památkář měl na starosti okres Cheb.

Po vytvoření krajů v roce 2005 byl pověřen vytvořit Národní památkový ústav v Lokti pro území Karlovarského kraje. Následně, do roku 2010, tento ústav řídil. Kromě památkové péče v kraji měl na starosti i národní kulturní památky zámek Kynžvart, zámek a hrad Bečov a zámek Valeč.

Od roku 2010 pracuje jako ředitel Muzea v Chebu, které je jedním z nejvýznamnějších regionálních muzeí v naší zemi.

„Jsem stále nepoučitelný optimista a věřím, že to bude stále nádherný kraj, s úžasnou přírodou a nádhernou architekturou. A věřím, že bude plný turistů a že zde bude dobré žít a pracovat. Ostatně já se narodil v Mariánských Lázních, celý život žiji v Lázních Kynžvartu a celý dosavadní život v tomto kraji pracuji. A hodlám tu žít a pracovat až do konce svého života," uvedl na náš dotaz, jak by měl Karlovarský kraj vypadat za dvacet let.

Zdeněk Soukup, ANO 2011

Zdeněk Soukup, ANO 2011

Šedesátiletý krajský manažer hnutí ANO z Chebu je známý především jako novinář, dlouhých pětadvacet let působil v České televizi. Stál rovněž u zrodu soukromé televize ZAK TV. Výsledky hnutí ANO ve volbách ho samozřejmě potěšily, ale ještě více byl spokojený s výborným výsledkem v Karlovarském kraji. A že se stal poslancem, to musí teprve vstřebat. „Zatím je mi jasné jen to, že se můj život pro příští čtyři roky dost zásadně změní. Ve Sněmovně bych se chtěl věnovat tomu, co je mi blízké. Tedy médiím," podotkl Soukup. Má dvě děti a čtyři vnoučata, rád hraje tenis. „Hned v neděli jsem si byl zahrát, měl jsem měsíční pauzu kvůli náročnému předvolebnímu období," dodal.