Zřejmě proto před několika lety koupil kostel sv. Lukáše v centru karlovarské lázeňské zóny, v němž chce zřídit centrum kultury. „Mělo by to být místo, kde se budou setkávat lidé, chci zde pořádat výstavy, koncerty vážné i populární hudby, počítáme s recitací,komorními koncerty a představením cizích kultur," vysvětlil důvod, proč si kostel pořídil. A do kostela hodlá investovat miliony. „Je to nádherná stavba. Ale zvenku. Interiér je třeba opravit," vysvětlil podnikatel.

„Měl jsem různé nabídky od karlovarských zahraničních podnikatelů, abych jej pronajal. Třeba na restauraci. Odmítl jsem. Jeho tajemno je mystické až uchvacující," dodal Sattler.

Aby ale kostel sv. Lukáše skutečně mohl v budoucnu patřit kultuře, návštěvníci zde musejí mít zázemí a také příjezdovou cestu. Do objektu se jich celkem vejde 180. Majitelem pozemků za kostelem ale není podnikatel Marek Sattler, nýbrž karlovarský magistrát.

Městu proto nabídl směnu. Za pozemky, které potřebuje, prodá magistrátu tělocvičnu na sportovním hřišti Slavie v Drahovicích.

Ale zadarmo to nebude. Podle znaleckého posudku stojí tělocvična 7,5 milionu, zatímco pozemky 914 tisíc. Město by tak muselo podnikateli zaplatit šest milionů 580 tisíc korun.

„My o tělocvičnu stojíme. Sportovci v Drahovicích by tak o ni nepřišli. Vedle ní je fotbalové hřiště, takže toto území by zůstalo scelené pro sportovní účely," uvedl primátor Kulhánek.

Podle všeho je tak vedení města směně nakloněno. Poslední slovo ale budou mít zastupitelé.

„Kostel je zvenku krásný, střecha je z osmdesáti procent opravená, ale interiér se musí obnovit. To bude stát miliony," vysvětlil podnikatel.

Plánuje zde také výstavy historických knih a sám vlastní sbírku plakátů, které by zde chtěl vystavit. Koketuje i s zednářskou lóží. „Ilumináti, telekineze, mystika. To mě fascinuje a rád čtu vše, co seženu," zasněně se přiznal. Ale pak se znovu vrátil do reality.

„V kostele prostě chceme navázat na tradici, k té staré věci prostě patří, ale také v kostele třeba promítat. Plánujeme pestrou dramaturgickou skladbu," doplnil Marek Sattler, který se už znovu chystá do Anglie.

Kromě podnikání si zde najde čas i na své koníčky a z posledních cest například přivezl starobylý bar, který bude hostům kulturních akcí v kostele sloužit pro občerstvení. Biblí mám nepočítaně a v anglikánském kostele se budou dobře vyjímat i staré knihtisky, které zase vlastní můj dobrý přítel Míla Čech, mimochodem muzikant a báječný člověk," uzavřel podnikatel Sattler.

„A když se to všechno nepovede? Tak budu mít alespoň krásnou hrobku," pobaveně se usmál nad dotazem, co by dělal, kdyby tyto plány selhaly.