Zájemci o koupi bytů v Karlových Varech a okolí si mohou mnout ruce. Ceny totiž postupně klesají a podle realitních makléřů bude tento trend pokračovat i nadále. Že by se však dveře realitních kanceláří netrhly, to se říct nedá. Zájemci si vybírají jen byty v nejnižší cenové relaci.

Tuto bilanci potvrzují také údaje Českého statistického úřadu. Podle nich ceny bytů někde padly až o pětinu.

Tyto informace potvrdili také realitní makléři. „Myslím, že ceny budou ještě klesat i tento rok. Nejlevnější byty jsou v Karlových Varech na panelových sídlištích, jako jsou na Čankovské, nebo ve Staré Roli,“ poznamenal Tomáš Gono z realitní kanceláře MGH Consult.

Lidé se přesto do větších investic nepouštějí. „Obchody běží, ale maximální ceny, za které lidé nakupují, se pohybují mezi milionem a milionem a čtvrt,“ doplnil Gono.

Jiní makléři naopak tvrdí, že se jim obchody nedaří. „Situace pro naši společnost příliš dobrá není. Ani zlevňování bytů podle mě k nějakému velkému boomu zájmu o nákup nevedlo,“ řekl jeden z realitních makléřů, který si nepřál být jmenován.

Většina oslovených lidí v Karlových Varech potvrdila, že je pro ně nákup bytu nyní nepředstavitelný. „Samozřejmě bych měl vlastní byt moc rád, ale jelikož v práci vydělám kolem deseti tisíc měsíčně, tak je pro mě nákup nemožný. Neumím si představit ani splácet hypotéku. Na to bych zatím skutečně peníze neměl. Naštěstí zatím bydlím u rodičů a přispívám jim na nájem,“ řekl pětadvacetiletý Karlovarák Jiří S.

(hni, jah)