Do lázní dorazili prezidenti České republiky, Polska, Maďarska a Slovenka. Slavnostní ceremoniál, který se na kolonádě uskuteční dnes od 9.30 hodin byl pečlivě nacvičován.

„Nazdobená kolonáda ve státních barvách, několik desítek metrů dlouhý červený koberec, květiny a hradní stráž. Takhle bude vypadat prostor před Mlýnskou kolonádou. Událost je to opravdu velkolepá a přípravy na ní probíhaly několik měsíců dopředu. Bylo nutné vše připravit a do puntíku naplánovat,“ konstatovala Michaela Kousalová, mluvčí karlovarské radnice.

Zástupci hradní stráže si na generální zkoušku přivezli také krokoměr. „Při takovýchto akcích totiž záleží doslova na každém kroku. Na červený koberec budou před Mlýnskou kolonádu postupně přijíždět hlavy jednotlivých států, které dorazí v doprovodu svých manželek. Po uvítání prezidenti vystoupají na pódium, kde pozdraví přítomné hosty. Chybět nebude ani předání darů a ochutnání pramenů včetně Becherovky,“ dodala mluvčí radnice.

Slavnostní uvítání a doprovodný program bude přenášen na velkoplošné obrazovce, která je umístěna nad pódiem. Ceremoniál bude na Mlýnské kolonádě ukončen zhruba v jedenáct hodin. „Po ukončení slavnostního uvítání se Summit přesune do hotelu Imperial, kde budou prezidenti hodnotit uplynulé období existence V4 a diskutovat společné zájmy, priority a budoucí iniciativy. Odpoledne je pro delegaci připravena procházka městem, kdy se projedou oběma karlovarskými lanovkami, společně navštíví Vřídelní kolonádu a výtrysk Vřídla a projdou se po zbrusu nové Staré louce,“ pokračovala Kousalová.

Celý Summit ukončí slavnostní večeře v Grandhotelu Pupp, kde se bude podávat několikachodového menu s operetním vystoupením. „Pro veřejnost, hosty i členy delegace bude připraven i zajímavý doprovodný program. Ve stáncích se budou prezentovat také místní výrobky, mezi kterými nebude chybět porcelán, oplatky a moserovské sklo,“ uzavřela mluvčí.

Zajímavý program je připraven také pro manželky všech prezidentů.

Co je Visegrádská skupina?

Visegrádská skupina má své kořeny už ve 14. století, v novodobých dějinách vznikla v roce 1991 Visegrádská trojka, kdy jejími členy bylo tehdejší Československo a jeho prezident Václav Havel, Maďarsko s hlavou státu Józsefem Antallem a Polsko s prezidentem Lechem Wałęsou. Zástupci těchto států podepsali deklaraci o blízké spolupráci a vzájemné pomoci a podpoře, kterou využili především při přechodu z totalitního systému ke svobodným a demokratickým státům.
Visegrádská čtyřka vznikla po rozdělní Československé federativní republiky, kdy se součástí tohoto uskupení staly dva „staronové“ státy.
Všechny členské země také pravidelně přispívají do Mezinárodního visegrádského fondu, který slouží k finanční podpoře projektů v oblastech kultury, vědy a výzkumu, vzdělávání, výměny mládeže, rozvoje turismu a přeshraniční spolupráce. Od letošního roku je rozpočet fondu 6 milionů EUR.

Program summitu V4

1. den summitu, pátek dne 5. listopadu:
10.00 hodin – uvítací ceremoniál s vojenskými poctami v centru města
11.30 hodin – první plenární jednání summitu
13.30 hodin – oběd pořádaný prezidentem republiky a paní Livií Klausovou
18.00 hodin – bilaterální jednání
20.00 hodin – večeře pořádaná prezidentem České republiky

2. den summitu, sobota dne 6. listopadu:
09.00 hodin – bilaterální jednání
10.30 hodin – druhé plenární jednání summitu
12.30 hodin – společná tisková konference prezidentů

Separátní program manželek prezidentů:
Pátek 5. listopadu, 11.30 hodin – návštěva společnosti Moser
Sobota 6.listopadu, 9.30 hodin – návštěva Bečova nad Teplou