Například na tratích Praha Břeclav, Praha Cheb, Cheb Ostrava nebo Brno Šumperk již probíhají zkoušky na 10 platebních terminálech karet dvou různých typů.

„České dráhy v současnosti akceptují platební karty při nákupu jízdenek již na 421 pokladních přepážkách v 255 železničních stanicích. Platební kartou lze hradit také nákupy na eShopu Českých drah včetně jeho mobilní verze dostupné přes mobilní telefony," uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení drah.

Mobilní terminály typu Ingenico iCMP nebo Ingenico iSMP spolupracují s přenosnými osobními pokladnami POP IT 9000.

V těchto terminálech je možné platit kartami Mastercard, VISA, DinersClub, JCB a American Express.

„Terminály jsou vybaveny pro příjem karet jak bezkontaktně, tak pro přenos dat z čipu nebo z magnetického proužku. Výhodou testovaných terminálů je možnost pracovat také v režimu off-line, kdy je umožněna transakce kartou bez potřeby komunikace s bankou až do částky 990 korun," dodal Šťáhlavský.

Tyto terminály odbaví většinu zákazníků i v místech, kde není dostatečné pokrytí mobilním signálem pro on-line komunikaci s bankou.

České dráhy chtějí v rámci testovacího provozu získat praktické zkušenosti s možností hradit jízdenky platební kartou přímo ve vlaku.

„Mimo jiné se zaměříme na rychlost odbavení, kvalitu a rychlost komunikace mezi mobilním zařízením ve vlaku a pevnými zařízeními a tak podobně. V případě úspěšného testování by mohla být v příštích letech zavedena možnost platit za jízdenky prodané ve vybrané síti vlaků bezhotovostně platební kartou," vysvětlil mluvčí.