Karlovarský kraj Jaké velké investiční akce se letos chystají v jednotlivých odvětvích v Karlovarském kraji? V příštích vydáních Deníku o nich budeme postupně informovat. Dnes jsou tématem investice ve veřejné dopravě.

Se zásadními změnami, pokud jde o zajištění dopravní obslužnosti v linkové dopravě na silnici i železnici, dopravci v kraji nepřišli. Co může cestující zajímat, jsou investice do nových autobusů nebo vlaků. Cestující snad potěší fakt, že budou investovat desítky milionů do nákupu nových vozů. Patrně nejvýraznější novinkou je zavedení Karlovarské karty v krajském městě, která platí v tamní městské hromadné dopravě od 1. ledna.

Dopravní podnik města Karlovy Vary bude letos pořizovat celkem sedm nových autobusů za zhruba 35 milionů korun. Pět vozů je určeno pro provoz v městské hromadné dopravě. Dva bude pohánět zemní plyn, zbývající ekologické dieselové motory. Jeden z autobusů pro MHD bude velký kloubový, nízkopodlažní. Pro meziměstskou linkovou dopravu jsou určeny dva autobusy.

Od ledna pak platí v krajském městě Karlovarská karta, která nahradila původní „papírové" průkazky. V budoucnu bude sloužit nejen k jízdám, ale například i jako elektronická peněženka. „Zájem o kartu předčil naše očekávání. Pořídilo si ji kolem 27 000 lidí. V první vlně jsme jich objednali asi 25 000, takže jsme museli objednávat ještě další," uvedl šéf Dopravního podniku Pavel Bohánek.

Přepravu cestujících v regionu zajišťuje rovněž společnost Ligneta. I tento dopravce počítá s obnovou vozového parku, což činí v podstatě každý rok. Letos by se tak na linkách provozovaných Lignetou mohly objevit jeden až tři nové autobusy.

Největší dopravce v regionu je společnost Autobusy Karlovy Vary. Ta provozuje kolem 150 vozů na meziměstských linkách a také MHD například v Sokolově a v Chebu. I tento dopravce pravidelně modernizuje vozový park a lze to očekávat také letos.

České dráhy nasazují postupně moderní vlaky RegioShark, které letos začnou jezdit také na dalších tratích. Nově tak pokryjí až 80 procent všech vlakových spojů, které dráhy zajišťují v kraji. S modernizací svých souprav počítá v letošním roce rovněž společnost GW Train Regio, předběžně se hovoří o třech nových soupravách.