Ani plošný zákaz, ani referendum. Ale ani rozšíření počtu heren v už přijaté vyhlášce o provozování loterií a sázkových her a hracích automatů ve městě. To je výsledek včerejšího jednání karlovarských zastupitelů o hazardu.Ze zasedání tak zklamaný odcházel Vladislav Böhm, jehož restaurace v Rybářích ze seznamu heren vypadla, stejně rozčarováni byli manželé Čermákovi, jejichž sedleckou pivnici potkal stejný osud a rozladěný byl i podnikatel Zakl, který objekty pro herny ve Staré Roli pronajímá.

Ti všichni včera karlovarské zastupitele žádali, aby i oni, stejně jako ostatních čtyřiatřicet karlovarských podnikatelů, mohli mít ve svých podnicích i nadále umístěny výherní hrací automaty.

„Sedleckou pivnici už provozujeme dvaadvacet let . Jsme obyčejná česká restaurace, která se v této době snaží přežít. Na odstranění automatů jsme dostali jeden měsíc, což je minimální lhůta. Automaty máme v pivnici stavebně oddělené od ostatních prostor, jsme v klidné zóně a dodržování veřejného pořádku splňujeme stoprocentně. Problémy s hernami jsou především v centru města, kde ale, na rozdíl od nás, většinou zůstaly," vysvětlovala svou žádost zastupitelům Lenka Čermáková. Vladislav Bohm zastupitelům připomněl, že on svou restauraci od města kupoval jako hernu a podnikatel Zakl zdůraznil, že plošné seškrtání heren ve městě není šťastným krokem.

„Připomíná totalitu. Realizovala jej silná finanční lobby, která ponechala herny v centru, a nás, kteří podnikáme na okraji města, tím likviduje," uvedl.

Seznam heren, které v Karlových Varech zůstaly, provedla na žádost vedení města Unie herního průmyslu. Což byl podle primátora Kulhánka (KOA) jediný možný systém. „Zasahování do něj solitérními provozovnami bude regulaci oslabovat. Nemohu to proto podpořit," uvedl.

Tím si ale vysloužil kritiku dalších zastupitelů. Například podle Martina Zemana nebyl seznam udělaný dobře. „Bylo to z Prahy a od stolu. Restaurace, tedy tak zvaná střediska lidové zábavy, byly ze seznamu vyškrtnuty, zatímco non stop herny s pivem a vodkou zůstaly. Asi by to chtělo revizi," namítl.

„Tak tady to máte. Když jsme chtěli hazard ve městě zrušit úplně, pak to bylo korektní řešení," konstatovala zastupitelka Věra Bartůňková za KSČM. Zákaz hazardu ve městě už po páté navrhl i zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA). Ten většinou hlasů neprošel, stejně jako druhý Kotkův návrh, aby se k hazardu lidé vyslovili v referendu. A tento návrh podpořil ironickým sloganem na transparentu: Čím více gamblerů, tím více peněz na dobrou věc. Například Karlovy Vary získají z hazardu do městské pokladny 36 milionů ročně.

Podle Kotkova odhadu by referendum stálo 400 tisíc a konalo by se letos v září. I když jej podpořili zastupitelé z KSČM, ale například i Petr Masák z koalice, pro jich bylo pouze sedmnáct.