Základy dobrého chování neboli etikety, společenský tanec nebo vrozená grácie a slušnost, to vše nedomyslitelně patří k taneční výchově, kterou během života navštívila většina z nás. Blíží se plesová sezona a řada maturantů i dalších školáků dochází do tanečních, kde se právě zmíněnému dekóru přiučí. Na Karlovarsku ovšem není tolik míst, kam by za touto kratochvílí mohli lidé chodit, a řada z nich tak musí dojíždět do krajského města. I když menší města taneční nepořádají, zájem je přesto vysoký.

Jedním z majoritních míst na Karlovarsku, kam lze do tanečních docházet, je Taneční klub Best, sídlící na Dolním nádraží v Karlových Varech. V minulosti tu byla také iniciativa na pořádání tanečních kurzů v Lidovém domě, ale z finančních důvodů z toho sešlo. „Do kurzů k nám chodí lidé jak z Karlových Varů, tak i z okolí. Pravidelně se tu na parketu točí návštěvníci z Nejdku, Nových Hamrů, Ostrova a podobně. Dokonce máme klienty i z Kadaně," sdělil Stanislav Zíka, statutární zástupce občanského sdružení Best.

Absenci tanečních kurzů v jiných lokalitách potvrdili například i pracovníci ze žlutického či bochovského infocentra. Klienti z okolí tak musí dojíždět.

„Do tanečních jsem dojížděla do Karlových Varů a hrozně mě to bavilo. Základy slušného chování a tanečního umění jsme se neměla kde jinde učit," dodala Petra Kovačíková, která svého času dojížděla z Chodova.

Trendem posledních let je sice upadající zájem mládeže, dospělí lidé ovšem kurzy navštěvují i opakovaně a pravidelně.

„Hodně mladých k nám také chodí z karlovarského ´intru´. Takže není nouze i o tanečníky z Mariánských Lázní či Chebu. Dlouhodoběji ale zaznamenáváme spíše výkyvy v návštěvnosti mládeže. Dospělých lidí tu ale je požehnaně. Dojíždí k nám pravidelně z celého okresu na jarní i podzimní kurzy," dodal Zíka.

Na území města a okolí se samozřejmě nachází i jiná sdružení a organizace, které nabízí výuku společenského tance i jiné pohybové aktivity. Jedním z nich je i dalovické Artedance, street dance a break dancové centrum RAPpresent z Karlových Varů nebo také taneční středisko Veronica Pródis, kde nabízí výuku klasického tance a moderního jazz dance.