Předchozí
1 z 14
Další

ANKETA: Komunální volby 2022

Co u vás rozhodne volby?Co u vás rozhodne volby?Zdroj: DeníkČesko čekají poslední zářijový víkend komunální volby. Lidé si své kandidáty do zastupitelstev měst a obcí zvolí v pátek 23. a v sobotu 24. září. Co podle vás může rozhodnout boje o radnici a jaká témata hýbou vaším bydlištěm? Ptali jsme se občanů Karlovarska. Podívejte se na jejich odpovědi.

Dana Neumannová, ředitelka Městského divadla Karlovy Vary, Karlovy Vary

Dana Neumannová, ředitelka Městského divadla Karlovy Vary, Karlovy VaryZdroj: Deník/ RedakceU mne vždy při volbě rozhodují dosavadní zkušenosti, které jsou v zásadě pozitivní. Jako ředitelku Karlovarského městského divadla mě samozřejmě zajímají volební programy v oblasti kultury. A jsem ráda, že vedení města i karlovarští zastupitelé kulturní život a instituce v našem městě podporují a vycházejí vstříc našim požadavkům.

Filip Berger, gynekolog, Ostrov

Filip Berger, gynekolog, OstrovZdroj: Deník/ Redakce

Obávám se, že nejen na naší radnici může letos ovlivnit výsledek nárůst demagogie, líbivě zaobalených lží, slibů a účinného populismu a očekávaná stoupající podpora extremistických hnutí. Vidím to jako trend a taktiku, která se ukazuje jako účinná zvláště v čase nastupující všeobecné krize a povrchní až nulové znalosti volebních programů, které většinová společnost považuje za zbytný fakt. Přitom právě naopak by obsah volebních témat a prohlášení měl být vodítkem, jak volit a také měřítkem, zda volené uskupení sliby plní.

Dominika Kožešníková, ředitelka Muzea Karlovy Vary, Karlovy Vary

Dominika Kožešníková, ředitelka Muzea Karlovy Vary, Karlovy VaryZdroj: Deník/ Redakce

Při volbě bude u mne rozhodovat nejen připravený program jednotlivých stran, ale budu také přihlížet k chování jednotlivých stávajících politiků za dobu uplynulého období. Předvolební slib může zůstat pouze slibem, já budu však hodnotit činy. Neméně důležitou složkou hodnocení je totiž také chování jednotlivých politiků vůči lidem.

Lenka Teturová, trenérka volejbalu a lektorka jazyků, Karlovy Vary

Lenka Teturová, trenérka volejbalu a lektorka jazyků, Karlovy VaryZdroj: Deník/ Redakce

Ocitáme se ve velmi náročné době, ještě jsme se ani nestihli oklepat z covidové epidemie a už jsme zasaženi spirálou války na Ukrajině s tím spojenou inflací, zdražováním, růstem cen za energie, migrační vlnou uprchlíků z Ukrajiny a to vše má vliv na úroveň a kvalitu našeho života. Aby se nám tady mohlo dobře společně žít - v našem krásném lázeňském městě, je zapotřebí, aby lidé měli práci, která je uživí i v této nelehké době. Je zapotřebí nastartovat lázeňství s tím spojené aktivity: kulturu, sport, aktivní dění ve městě. Je zapotřebí vytvořit zde takové pracovní příležitosti, které nám sem zpět nalákají vysokoškoláky, kteří momentálně nemají moc důvod se sem po vysoké škole vrátit. Držím palce, ať se to podaří. To by mě moc potěšilo!

Vladimír Lažanský, majitel zámku Chyše, Chyše

Vladimír Lažanský, majitel zámku Chyše, ChyšeZdroj: Deník/ RedakceNaše město v současné době řeší dva aktuální problémy, které si myslím, že by mohly být zásadními tématy při letošních komunálních volbách. Předně je to karmelitánský klášter, který patří městu. Ten je ale prázdný a chátrá. Otázkou je, co s ním bude. Je ale na čase s touto památkou začít něco dělat. U nás například převládá názor, že by se měla levně prodat.Druhým stěžejním tématem by mohla být záležitost místních rybníčků, které by měly projít zásadním odbahněním. Už s ohledem na aktuální ekologii a nedostatek vláhy je totiž potřeba začít řešit udržení vody v krajině.

Aleš Klůc, Farní charita Karlovy Vary, Karlovy Vary

Aleš Klůc, Farní charita Karlovy Vary, Karlovy VaryZdroj: Deník/ RedakceChytrý volič prokouknul tu kampaň, která nyní visí po celé republice a říká, že kdysi bylo lépe. Ve výsledku komunálních voleb se určitě odrazí aktuální témata, jako je drahota, inflace, migrace. Domnívám se, že celorepublikové problémy budou na podzim při volbách zkrátka rezonovat i jednotlivými regiony.

Karel Adamec, ředitel Kanceláře architektury města Karlovy Vary, Karlovy Vary

Karel Adamec, ředitel Kanceláře architektury města Karlovy Vary, Karlovy VaryZdroj: Deník/ RedakceZa prvé bych se zamyslel nad tím, co bych si přál, aby rozhodlo. Podle mého názoru by rozhodujícím prvkem komunálních voleb mělo být téma dlouhodobě udržitelného rozvoje města a jeho hospodaření, jeho jasná vize krásného místa pro život s nezaměnitelnými kvalitami a konkrétní plán na posilování těchto kvalit. Nejlepší kandidát by měl představit dlouhodobou vizi a její postupné naplňování.Pokud bych se měl zamyslet nad tím, co bych si nepřál, aby rozhodlo, tak jsou to zjednodušené populistické vize, které slibují snadno a rychle zařídit to či ono, ale bez dalšího vysvětlení, jak toho dosáhnout. Je potom jedno, jestli se bavíme o tématech jako je víc pracovních příležitostí, turistický ruch, UNESCO, nebo konkrétních projektech jako je třeba Vřídelní kolonáda, obchvat města, parkovací domy, apod. Populistický kandidát u všech témat slíbí, že je vyřeší, ale již neřekne jak a co bude potom.Na závěr si dovolím zamyšlení nad tím, co asi bude tím rozhodujícím prvkem reálně. Myslím si, že o vítězi voleb rozhodne jednak zkušenost s etablovanými politiky v zastupitelstvu a vedení města a to jak dobře prodají svou dosavadní práci. Zároveň předpokládám, že stávající nejistá doba zvyšujících se životních nákladů sehraje roli a veřejnost může slyšet na nabídku kandidáta, který slíbí odlehčení této zátěže například dostupnější nabídkou některých městských služeb jako MHD, lacinější vstupy do městských institucí, odpuštění poplatků, apod.

Tomáš Lehečka, student, dobrovolník během covidu, Ostrov

Tomáš Lehečka, student, dobrovolník během covidu, OstrovZdroj: Deník/ RedakcePo covidové problematice je naprosto stěžejní se začít zásadně zabývat ekonomikou, obzvláště náš region je třeba znovu postavit na nohy, je velká potřeba podpory turismu. Náš kraj se navíc potýká s velkým odlivem mladých lidí, nadějných mozků a zlatých českých ručiček. Máme tady spoustu odborných středních škol, jejichž absolventi nacházejí v regionu jen těžko budoucí uplatnění. Tito lidé mají přitom obrovský potenciál, a přitom jsou opomíjeni.

Jan Němeček, ředitel Člověka v tísni Karlovy Vary, Karlovy Vary

Jan Němeček, ředitel Člověka v tísni Karlovy Vary, Karlovy VaryZdroj: Deník/ RedakceDo výsledky voleb se určitě promítne uprchlická krize a jaké dopady to má na naše město, tedy pro běžné občany. Současná situace může vyvolávat negativní reakce, navíc jsme touto krizí jedním z nejvíce zasažených regionů, který je navíc velmi chudý. V komunálních volbách se určitě projeví více celorepublikové problémy než ty lokální, jako jsou třeba drahé energie. Tato témata mohou bohužel nahrávat určitým vyhraněnějším stranám a uskupením.

Pavel Palacký, majitel hradu Hauenštejn, Horní Hrad

Pavel Palacký, majitel hradu Hauenštejn, Horní HradZdroj: Deník/ RedakceMy na Horním hradě si vážíme, když radnice v našem nejbližším okolí jsou nakloněny vzájemné a blízké spolupráci a jsme pro ně nejbližším kulturním centrem mimo jejich vlastní území. Tedy jsme rádi, když na radnicích vítězí pro kulturně založení lidé. A tak to povětšinou a naštěstí i bývá. Končící volební období tomu bylo příkladem.

Štěpán Romuald Rob, farář kostela Povýšení svatého Kříže, Karlovy Vary

Štěpán Romuald Rob, farář kostela Povýšení svatého Kříže, Karlovy VaryZdroj: Deník/Jana KopeckáBoj o radnici v KV rozhodne člověk, který miluje lid a ne podnikatele a vlivové skupiny. Rozhodne to člověk, co ví, co znamená společné dobro lidí zde v Karlových Vare a bude to umět srozumitelně říkat. Takový člověk ale bohužel neměl odvahu vzniknout. Uvidíme!

Roman Rokůsek, ředitel KV Areny, Karlovy Vary

Roman Rokůsek, ředitel KV Areny, Karlovy VaryZdroj: Deník/ RedakceNetroufnu si odhadnout, jak letos komunální volby dopadnou. Lidé často v těchto volbách hodnotí uplynulé čtyři roky vládnutí na radnicích. Současná koalice se potýkala s nebývalými komplikacemi, jako pandemií a důsledky války na Ukrajině, a neměla takové příležitosti jako jiná předchozí vedení města.

Zapojte se také do ankety Deníku

Na sídlišti není kde zaparkovat. Chybějí zubaři. Ulice jsou plné děr. A zrovna ve vaší obci stále chybí kanalizace, ačkoliv ji zastupitelé slibují roky. Témata, která vás trápí. Co bude tím hlavním tématem zářijových komunálních voleb ve vašem bydlišti? Co u vás rozhodne volby? Dejte nám vědět ZDE. Deník tu žije s vámi!

Co u vás rozhodne volby?Co u vás rozhodne volby?Zdroj: Deník