Jak by ne. Pokud se v příštím roce podaří předat dokumentaci centrále UNESCO v Paříži, o čemž je karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) přesvědčen, pak trval tento proces plných devět let.

A teprve až signaturou na tomto prestižním seznamu by mohl lázeňský trojúhelník v Karlovarském kraji, tedy Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně, začít sbírat plody náročné práce. Devizou bude vyšší počet návštěvníků regionu, možnost čerpání dotačních titulů, a tím i finanční prosperita všech zainteresovaných lázeňských měst, která spolu hodlají v budoucnu úzce spolupracovat.

Zpívající fontána a kolonáda v Mariánských LázníchZdroj: DENÍK/ Petr Przeczek

Jak ale také představitelé všech tří lázeňských měst připustili, každá pozitiva s sebou nesou i omezení. A těmi jsou postupný nárůst turismu, s čímž je spojená zvýšená doprava, parkování a další omezení pro lidi, kteří na území památkových rezervací bydlí. „Je ale třeba se snažit, aby k tomu docházelo co nejméně,“ zdůraznil Jan Kuchař, starosta Františkových Lázní. Podle místostarosty Mariánských Lázní Franty je třeba cílit na ten segment návštěvníků, který by městy jen neprojel, neprošel či je zahltil, ale návštěvníci by zůstávali déle a využívali nabízených služeb. „Tak musíme nastavit marketing,“ míní Vojtěch Franta. Jako příklad uvedl lázně Bath, které jsou v UNESCO od roku 1987 a přívalu turistů už čelí.

Karlovy Vary zase postrádají parkovací domy a odstavná parkoviště vůbec. Jejich výstavbu blokoval roky trvající soudní spor, který už ale město vyhrálo, a zklidnění dopravy nyní může řešit. „Pracujeme na generelu dopravy a věnovat se tomu budeme prioritně,“ zdůraznil primátor Kulhánek. Jako punc jedinečnosti a přidanou hodnotu nejen Karlových Varů, ale i Mariánských a Františkových Lázní označil lázeňskou péči. To je dlouholetý přínos a na tuto klientelu chtějí Karlovy Vary mířit.

Zámecká věž v Karlových VarechZdroj: Vladimír Meluzín

Na přípravu před zápisem na seznam světového dědictví zbývají třem lázeňským městům v kraji dva roky. Za společný element západočeského lázeňského trojúhelníku v kraji označili představitelé měst pitné procedury a lázeňskou léčbu, jejichž součástí jsou například procházky po lázeňských lesích včetně návštěvy altánů, vyhlídek a rozhleden. Ty jsou nyní součástí památkové rezervace a nově vyhlášené lázeňské kulturní krajiny, kterou schválila vláda. Vyhlášení památkových rezervací si starostové lázní i Karlovarský kraj cení jako ocenění rozvoje měst.

Ilustrační foto.
ROP Severozápad tlumí činnost, v kraji končí