Krize, mravní trosky, či dokonce válka…? Ne, nic takového se prý v Karlovarském symfonickém orchestru neděje.

Alespoň to tvrdí většina hudebníků sdružených do jedné z odborových organizací. A dodávají, že toto vše se snaží dokázat jeden z jejich kolegů, který se rozšiřováním lží, polopravd a pomluv dotýká cti každého z nich a poškozuje dobré jméno orchestru i zřizovatele města Karlovy Vary, a to dokonce i za hranicemi České republiky.

Tyto věty si mimo jiné vyslechli návštěvníci před zahájením koncertu KSO 2. května v Národním domě. Součástí proslovu, podepsaného Miljo Milevem, předsedou Základní organizace UOH při KSO, byl i vzkaz politikům.

„Máme obavu, že v tuto chvíli dochází ke skryté politické hře, a my nechceme, aby KSO byl její součástí. Toto zásadně odmítáme a vyzýváme všechny politiky, i ty opoziční, aby vzájemně pomohli stabilizovat situaci v orchestru."

Druhá odborová organizace KSO žádné prohlášení před pátečním koncertem veřejnosti nepřednesla, ale tvrdí, že by bylo vhodné zklidnit atmosféru, zdržet se soudů i urážek a znevažování cti úzké skupiny členů KSO. A to do oficiálně předložených výsledků veřejnosprávní kontroly ze strany magistrátu, zaměřené na hospodaření orchestru.

Tento dokument je už dokončen a nyní jej má k dispozici ředitel KSO Šimon Kaňka. Zda k němu má výhrady, na to neodpověděl, včera měl po celý den vypnutý telefon. Stejně tak se nevyjádřil k závěrům šetření kontrolního výboru, jež už má v ruce také.

To je ostatně názor i náměstka Jiřího Klsáka (KOA). „Počkáme na výsledky všech šetření. Pak je shrneme a uvidíme," uvedl.

Náměstek Klsák ale nemá nic proti tomu, že hudebníci vystoupili s prohlášením před koncertem. „Pokud chtěli veřejnosti něco říct, pak to udělali a postěžovali si. Máme demokracii," míní.

Ani primátor Kulhánek (KOA) proti jejich slovnímu vystoupení nic nenamítá. „Není to nic proti ničemu. Jde o neutrální a kultivované sdělení a zjevně z něho vyplývá, v jaké nelehké situaci se nyní KSO nachází. Což já vnímám stejně a nemám s tím problém. Hráči už vyčerpali řadu možností, jak situaci uklidnit, a to chtěli veřejnosti sdělit," uvedl primátor.

Poslední exces KSO, kdy flétnistka napadla trumpetistu futrálem a ten po vyšetření v nemocnici skončil na neschopence. Incident prý ale trumpetista zveličil a obratně jej použil proti protistraně.

GLOSA IVANY KALINOVÉ

Kaňka na tváři KSO

Na tomto místě není třeba diskutovat o umělecké úrovni Karlovarského symfonického orchestru. Podle hudebních profesionálů je vysoká a naprosto nezpochybnitelná. O to horší jsou ale jejich vzájemné mezilidské vztahy. Ty už klesly pod úroveň provincionálních fidli boys and girls. A nemohou za to ani politici, ani novináři, jak se někteří členové znepřátelených skupin snaží veřejnosti implantovat. Mohou si za to sami. A v této emocionální válce jim nikdo nepomůže. Ani naléhavé proslovy před koncertem, který pořádalo město. Diváci si přece přišli především poslechnout kvalitní hudbu, a ne slovní předehru v suterénu, v níž KSO pere špinavé prádlo. Je to stejné, jako kdyby si pasažér MHD musel před nástupem do autobusu vyslechnout stížnost, že část zaměstnanců nesouhlasí s tou druhou a proč. A ještě si za to zaplatit, stejně jako návštěvníci onoho koncertu v Národním domě. Lze jen s povděkem kvitovat, že se ta druhá (menší) parta hudebníků ovládla a nechtěla dále rozmazávat onu zapáchající aféru. To by se koncert zřejmě změnil v diskuzní fórum. A vedení města? Problém bude řešit. Jenom se tak trochu obávám, že už je to s křížkem po funuse. Odstranit tu kaňku na tváři KSO by snad nezvládl ani veleobratný tatér.