Milovníci kol se mají na co těšit. V Lokti totiž odstartovala stavba posledního ze tří budovaných úseků páteřní cyklostezky podél Ohře. Lidé jsou nadšení. „Všimla jsem si, že se teď opravuje park u Nádražní ulice. Jezdím na kole, takže se i docela těším, až to bude hotové,“ poznamenala loketská cyklistka Pavla Meszárosová.
„Skvělá zpráva! Kolo je moje velká záliba. Kromě cyklostezky na Svatošské skály bude konečně i další možnost, kudy Loktem projet,“ říká cykloturistka Lucie Sosnová z Březové.

A kudy přesně budovaný úsek povede? „Trasa cyklostezky přes město Loket začíná napojením na stávající cyklostezku z Královského Poříčí do Lokte. Je vedena pod mostní konstrukcí, napojena na stávající chodník, který bude rozšířen, a komunikaci v ulici Lužná. Dále ulicí Nádražní až k parku. V parku bude cyklostezka vybudována opravou a rozšířením stávajících chodníků. Od parku až k železničnímu přejezdu povede stezka nová,“ vysvětluje tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková s tím, že od železničního přejezdu trasa pokračuje po stávající zpevněné stezce.
„Ta bude rozšířena a zároveň bude opraveno zábradlí. Dále pokračuje po břehu řeky. Za zahrádkami je cyklostezka vedena ulicí Zahradní. V tomto místě nebudou probíhat žádné úpravy a úsek skončí křížením s komunikací v ulici Rooseveltově,“ dodává Pavlíková.

Podle informací vedení města hodnota budovaného úseku vedoucího Loktem činí zhruba 7,5 milionu korun. „Tento týden se začalo naplno stavět. Budování cyklostezky nemá dopad na rozpočet našeho města, jelikož celou investici hradí Karlovarský kraj,“ vysvětluje starosta Lokte Jaroslav Hlavsa. Ten byl před několika měsíci kritizován za to, že kvůli výstavbě cyklostezky byla vykácena stoletá alej podél řeky Ohře pod hradem.
„Samozřejmě že už při výstavbě trasy od Chebu po Doupov muselo dojít k vykácení stovek stromů, ale tisíce jich byly vysázeny náhradou. V našem konkrétním případě zbývalo v oplakávané aleji osm stromů,“ dodal Hlavsa s tím, že stoletá alej zkrátka překážela.

V nynější době mohou milovníci kol využít celkem 32 kilometrů páteřní Cyklostezky Ohře na Sokolovsku a na Chebsku. Karlovarský kraj také nechal zpracovat studii, jež řeší pokračování trasy směrem k hranici s Ústeckým krajem.

K. Šujan