Do akce proti vandalům a řidičům porušujícím zákazy vjezdu budou nasazeny například fotopasti. Kde, to samozřejmě nikdo ze strategických důvodů neprozradí.

Jen výstavba páteřní cyklotrasy podél Ohře už stála v uplynulých letech kolem 250 milionů korun. Tyto investice je podle náměstka hejtmana Jakuba Pánika třeba ochránit. „Stále častěji se dovídáme, že po některých úsecích jezdí automobily a motorky. Nejde jen o to, že jejich řidiči porušují zákazy vjezdu. Cyklostezky na takové zatížení, zejména v případě automobilů, nejsou projektovány. Poškozuje se tudíž jejich povrch. Následné opravy jsou pak nákladné," uvedl Pánik.

Kromě toho, že se někde mohou u cyklostezek objevit hlídky strážníků či policie, považuje Pánik za účinnou metodu i nasazení fotopastí. Ty hříšníky zdokumentují a poté přijde postih. Kraj ale nepřipravuje pouze zlepšení ostrahy cyklotras.

Zlepšit by se měl pořádek na cyklostezkách díky tomu, že se rozšíří počet úseků, o které bude pečovat krajská správa a údržba silnic. K tomu dostane do konce roku od svého zřizovatele navíc 330 000 korun. „Pro příští rok pak bude mít k dispozici kolem 900 000 korun," podotkl Pánik.

V Karlovarském kraji je v současnosti už kolem 2000 kilometrů značených tras určených pro cyklisty. Nejfrekventovanější je páteřní cyklostezka podél Ohře mezi Chebem, Sokolovem a Karlovými Vary. Cyklotrasy mapuje cyklistický portál na webu krajského úřadu