V minulých letech v chemii exceloval Adam Přáda, který se nejedenkrát dočkal postupu. Ten nyní studuje chemii na Cambridge, a tak od něj můžeme čekat úspěchy na tomto poli vědy i nadále. Po svém odchodu ze školy ale neponechal pomyslný chemický trůn prázdný a o jeho místo se už perou další studenti. V letošním roce slavili opravdu velký úspěch.

Do národního kola nejvyšší kategorie A letos postoupili hned tři studenti z ostrovského gymnázia. Dva studenti posledního ročníku, a to Pavel Zelenka a Jan Šugar, a student septimy Zdeněk Leitner. Ty doplňoval z Karlovarského kraje ještě Jakub Kára ze Sokolova, který je teprve v kvintě (1. ročník střední školy). Kluci do národního kola postupovali z prvních čtyř pozic.

Tam už nejmladší účastník bohužel neměl takové štěstí jako ostrovští studenti. Ale vzhledem k tomu, že bojoval ve vyšší kategorii, je jeho výkon úctyhodný. Pavel Zelenka skončil na nádherném třetím místě.

„Po krajském kole jsem byl pln optimismu, neboť při porovnání výsledků mezi jednotlivými kraji Karlovarský vycházel jako jeden z nejlepších. Po teoretickém testu to vypadalo dobře, ale když jsme se dozvěděli správné odpovědi, tak jsem si moc nevěřil a napočítal si asi o 20 bodů méně, než kolik jsem nakonec měl. Na vyhlášení jsem se chystal na 30. místo. Postupně mi začalo docházet, že už vyhlašují nějak dlouho a já stále neslyšel své jméno. 3. místo jsem opravdu nečekal," uvedl Zelenka.

Hned za ním se umístil Zdeněk Leitner a o pouhých šest bodů za nimi skončil Jan Šugar.

Kluci se na poli chemie nepohybují prvním rokem, ale jsou již stálými účastníky. Nemalý podíl na chemických úspěších gymnazistů má vyučující RNDr. Vladimír Vít, který své žáky skvěle připravuje.

Nejlepší soutěžící z národního kola nyní čeká soustředění. Toho se tedy díky skvělému umístění účastní všichni tři soutěžící z ostrovského gymnázia.

Nechávají si zde body z národního kola a za každé soustředění (teoretické a praktické) dostávají body s poloviční vahou, které ještě mohou změnit pořadí. Na mezinárodní chemickou olympiádu pak postupují první čtyři. Tak snad klukům přední místa už neutečou. (swo)