Tento program je výsledkem spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Mezi těmito čtrnácti projekty jsou také dva z našeho regionu. Na konci září o tom rozhodl Monitorovací výbor programu. „V první prioritní ose, která je zaměřena na Rozvoj rámcových společenských podmínek v dotačním území, byly schváleny čtyři záměry. Cílem projektu Setkávání a výstavy – projekt spoluprace muzeí Mylau a Aš bude zřízení regionálního muzea v Aši," uvedla mluvčí Krajského úřadu Jana Pavlíková.

„V bývalé hasičské zbrojnici se v prvním patře upraví prostory, kde budou umístěny vystavované předměty. Vznikne zde také konferenční sál, v němž se budou pravidelně konat společná setkání, školení muzeologů z partnerského města Mylau," upřesnil náměstek hejtmana Petr Navrátil. „V prioritní ose Rozvoj hospodářství a cestovního ruchu Monitorovací výbor doporučil ke schválení dotaci sedmi projektům. Projektový záměr Zvýšení cestovního ruchu Bad Brambach – Plesná má za cíl zatraktivnit území v Plesné a Bad Brambachu," dodala mluvčí kraje.

„V rámci projektu se na náměstí v Plesné vytvoří parková plocha s lavičkami a prostor pro parkování. Naučná stezka bude dlouhá 3,5 kilometrů, z toho česká část dlouhá 1,95 kilometrů, a návštěvníky bude dvojjazyčně informovat o historii obou měst, kultuře nebo průmyslu," popsal Navrátil.

„Ve třetí prioritní ose 'Zlepšení situace přírody a životního prostředí' byly podpořeny tři projektové záměry Ústeckého kraje," pokračovala Pavlíková. „Na tomto zasedání monitorovacího výboru byl schválen příspěvek Evropské unie ve výši 14,8 milionů EUR," doplnil Navrátil.

Celkem bylo od zahájení programu schváleno 190 projektů. Nejbližší termín příjmu nových žádostí je stanoven na 10. října. Žádosti se ale mohou podávat průběžně buď na JTS v Drážďanech nebo na Krajském úřadě Karlovarského kraje.