Do železobetonového skeletu zatéká a hrozí, že se zřítí. Kino ve Staré Roli uzavřel magistrát v devadesátých letech, a zakonzervovaný prostor tak místo diváků a filmů ovládla vlhkost a plíseň. „A devastace podle odborníků pokračuje. Do lepenkou pokryté asfaltové střechy zatéká a opravovaná už byla tolikrát, že se nedá zjistit, kudy voda do budovy proudí. Nedá se zde ani rozsvítit, elektroinstalace je nefunkční a zničená. Je třeba se ihned rozhodnout, jak s bývalým kinem dále naložit," uvedl náměstek Michal Riško (ČSSD). A okamžitě zadal statický průzkum objektu. Až ten podle náměstka Riška prokáže, zda bude objekt zbourán, nebo zachráněn. Náměstek by uvítal, kdyby posudek vyzněl ve prospěch bývalého kina a město by mohlo vybrat investora, který by objekt opravil a provozoval. „Už v devadesátých letech existovala studie na jeho další využití. Ta počítala s přízemními obchody a dvoupatrovou nástavbou s byty. Propojily by se zde obchody s bydlením i kulturou. A pokud by do financování projektu vstoupil soukromý subjekt, město by to tolik nestálo. Tenkrát to byla správná cesta, ale plán zamrzl," uvedl náměstek Riško. S opravou bývalého kina ve Staré Roli totiž vedení města v letošním rozpočtu nepočítá. Ten by zatížila i demolice, zbourat železobetonový skelet by stálo miliony korun. Ten se také domnívá, že znovuobnovení kina ve Staré Roli by nemělo smysl. „Každý, kdo kino chce, má jej dnes doma. Filmy si stačí zdarma stáhnout z internetu. Samotná kinematografie se neuživí, většinou fungují i jako kluby s kavárnou či restaurací. Jsme sice festivalové město, ale také nám chybí deset tisíc občanů, pokles obyvatel je znatelný," míní náměstek Riško. A jako příklad uvedl letní kino, jehož další budoucnost magistrát nyní řeší také. Na rozdíl od Staré Role mu ale uzavření nehrozí.

V Karlových Varech jsou nyní v provozu kina Čas a Drahomíra. V době festivalu navíc fungují filmové projekce v Thermalu, Lázních III, Grandhotelu Pupp, Richmondu a nyní nově i v Grandhotelu Ambassador Národní dům.

Rozhodnutí, zda bude kino ve Staré Roli zbouráno, se chce náměstek Riško dozvědět co nejdříve. Statický posudek proto město zadá Kanceláři stavebního inženýrství.