„Bydlíme na Božím Darua moc mi tady nechutná. Jídelníček je moc přísný,“ konstatoval například jeden z účastníků her Matyáš Štefka. „Když jsem to jídlo viděl, tak nic moc,“ reagoval rodič, který si nepřál být jmenován.

Jídelníček je centrálně daný pro všechny účastníky, kteří bydlí na různých místech Karlovarského kraje, podle toho v jaké disciplíně soutěží.

„Ať už jsou ubytováni v Jáchymově nebo Ostrově, mají vždy stejné jídlo, které jim připraví v daném ubytovacím zařízení. Nejde tedy o dovážené jídlo. Prioritou je, aby ho měly děti vždy čerstvě uvařené,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Ilustrační snímek.
Karlovarský kraj hospodařil s rekordním přebytkem

Navíc sportovci mají poměrně přísně stanovená výživová kritéria, která musejí kuchaři dodržovat.

„Sportovci a trenéři mají jednotný jídelníček ve všech pěti městech. Jedná se o snídaně, dopolední svačiny, obědy včetně polévky a dvou večeří. Jídelní lístek byl tvořen s ohledem na potřebu kvalitní, v některých případech i dietní stravy sportovců a sestavoval jej tým školní jídelny při Domově mládeže v Karlových Varech ve spolupráci s odborníky na racionální stravování ze Střední zdravotní školy v Karlových Varech,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu.

Kvůli programu závodů se musí někdy jídlo ohřívat, případně podle potřeby je po dohodě připraven místo některého z jídel balíček, který si odnášejí účastníci olympiády s sebou.

„Jídla je dostatek s ohledem na energetický výdej dětí a mladých lidí v jednotlivých sportovních disciplínách,“ uvádí Jana Pavlíková.

Snowboardisté měli na programu paralelní obří slalom. Ve všech čtyřech kategoriích si velmi dobře vedl Moravskoslezský kraj, který získal celkem pět medailových umístění. V kategorii mladších dívek zazářil kraj Ústecký. Foto: Radek Miča/Czech Olympic
OBRAZEM: Olympiáda dětí a mládeže

I tak si ale řada závodníků donáší do terénu své vlastní občerstvení včetně pití, jsou to především speciální iontové nápoje.

Někteří účastníci olympiády a především jejich rodiče si také občas stěžují, že na sjezdovkách nemají závodníci k dispozici teplý čaj. Prý se to ale může stát, ale jen po krátkou dobu.

„Sama jsem ověřovala, že na jednotlivých sportovištích je zajištěn stan s varnou nádobou s čajem. Je možné, že někdy dojde, a pak pochopitelně nemusí být v daném okamžiku ihned k dispozici,“ upozornila Jana Pavlíková.

Jana Kopecká, Dominik Hron