Největší výdaj dají za nákup školní aktovky. Ta musí mít anatomicky tvarovaná záda, měla by být lehká a mít nastavitelné popruhy.

„Nákup kvalitní aktovky by se neměl podceňovat, dítěti se při špatném výběru samozřejmě mohou zkřivit záda a může trpět bolestmi," uvedl primář ortopedie Miroslav Švec.

Celkově tak za vybavení musí rodiče počítat s částkou kolem tří tisíc korun.

„Když šla dcera do první třídy, platili jsme za všechno kolem tří tisíc. Hodně nám ale vypomohla tchyně, takže to nebyla taková zátěž, a hodně věcí dostala dcera už v průběhu roku, třeba k narozeninám," řekla maminka Denisa Stehlíková.

Seznam věcí, který dostanou rodiče od školy, je pořádně dlouhý. Nechybí tu psací potřeby, penál, desky na abecedu a číslice, desky na sešity, vybavení na výtvarnou výchovu a tělocvik, přezůvky a mnoho dalšího. To ale není z výdajů zdaleka všechno.

„Dávali jsme také tři sta korun třídní učitelce na učebnice a další nutné pomůcky, které děti dostanou na začátku školního roku. Také už nefungují klasické stravenky do školní jídelny, takže dalších sto padesát korun jsme dávali za čip na obědy," dodala Stehlíková.

Vybavení, které kupují rodiče druháčků a žáků vyšších tříd, už není tak obsáhlé. Platí se ale například všechny pracovní sešity, které žáci ve škole obdrží. Doby, kdy se dostávaly na začátku roku všechny učebnice a na konci se zase vracely zpět, jsou zřejmě pryč.

„Děti teď mají na všechno pracovní sešity, ze kterých se učí. Do nich si zapisují, malují nebo dokonce z nich vystříhávají. Takže každé dítě musí mít sešit vlastní a ten mu už zůstává. Výdaje jsou stále velké, a to ani nepočítám zájmové kroužky nebo školní družinu," doplnila situaci maminka z Dalovic.

Kolik vyjde základní výbava pro prvňáka

Aktovka 1000 Kč

Penál 150 Kč

Pastelky 12 ks 35 Kč

Fixy 12 ks 30 Kč

Pero Tornado 20 Kč

Tužka, 3 ks 15 kč

Penál vybavený ( obsahuje fixy, pastelky, tužky, pravítko, ořezávátko, zmizík…) 300 Kč

Desky na písmena 60 Kč

Desky na číslice 50 Kč

Desky na sešity A4 60 Kč

Desky na sešity A5 50 Kč

Ořezávátko, pryž, lepidlo, pravítko celkem 50 Kč

Obaly na sešity 30 Kč

Vodovky 30 Kč

Tempery 80 Kč

Modelína 25 Kč

Štětce 30 Kč

Nůžky 20 kč

Kufřík na výtvar.výchovu 150 Kč

Zástěrka 80 Kč

Přezůvky 150 Kč

Sáček na přezůvky 50 Kč

Svačinový box 80 Kč

Lahev na pití 80 Kč

Boty na cvičení s bílou podrážkou (cvičky) 150 Kč

Papírové hodiny 25 Kč

Štěpánka Becková