Také letos pokračují organizace pro podporu a rozvoj stavebnictví v našem kraji. Tradičně je zde nosnou akcí již 12. ročník soutěže Stavby Karlovarského kraje, do které se pro letošní rok přihlásilo nejvíce projektů a staveb za posledních deset let.

„Zájem o tuto akci se značně zvedá. Jsme rádi, že se do soutěže zapojila kromě Karlových Varů i další větší města ze Sokolovska a Chebska. Letos jsme z Karlových Varů přihlásili do soutěže dvě akce. Tou první je Zajištění energetických úspor Základní školy v ulici Konečná a druhou pak Park v ulici Dvořákova ve Staré Roli," řekl primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek.

Do soutěže bylo přihlášeno dvaatřicet akcí. Z toho jsou zde obsaženy dva projekty a osm ohrožených památek z Karlovarského kraje.

„Samozřejmě, že je zde staveb mnohem více, ale aby mohla být některá z nich vybrána do soutěže, musí splnit několik podmínek. První podmínkou je, že stavba musela být realizována v období od loňského roku do letošního dubna. Druhá podmínka pak spočívá v tom, že ke zveřejnění stavby v soutěži musí dát souhlas všichni partneři, jako jsou například investoři, architekti nebo projektanti," sdělila Anna Vlášková, manažerka RSS.

V rámci Dnů stavitelství a architektury se v našem kraji konají i další akce, které jsou neméně významné.

„Stavebnictví nemá v posledních letech moc dobrou pověst. Proto pořádáme dny stavitelství, abychom ukázali to nejlepší z něj a z dobře vykonané a poctivé práce. Kromě soutěže Stavby Karlovarského kraje, se bude v těchto dnech konat také Představení ohrožených památek Karlovarska, 17. ročník mezinárodní konference Městské inženýrství, 16. ročník soutěže středních průmyslových škol stavebních, Osobnost stavitelství Karlovarského kraje, Společenský večer v Městském divadle Karlovy Vary a od září do října Dny otevřených dveří na stavbách a školách v našem kraji," uvedl viceprezident SPS ČR a místopředseda RSS Karlovy Vary Rudolf Borýsek.

Veřejnost tak může o stavbách hlasovat na internetových stánkách soutěže od 14. května do 7. června do čtyř hodin odpoledne. Celkem mohou občané hlasovat třemi hlasy, a to vždy jedním pro stavbu roku, jedním pro projekt roku a jedním pro ohroženou stavbu. Nově jsou i připraveny hodnotné ceny pro vylosovaných dvacet účastníků hlasování. Všechna ocenění pro vítězné stavby i osobnosti stavitelství budou předána při slavnostním večeru v divadle 7. června.